Бум на болните в Бургас, очаква се да обявят грипа епидемия

Бургаска област е един от регионите у нас, които ще са сред първите обявили грипна епидемия през настоящия сезон.

Причината - изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат и от Регионалната здравна инспекция в града , а и общопрактикуващи лекари и педиатри. Очаква се до края на деня РЗИ в Бургас да предложи на областният управител да обяви грипна епидемия. Тази мярка ще бъде съгласувана с главния здравен държавен инспектор.

„Данните показват, че за седмицата от 2 до 8 януари, има регистрирани  383 случая на заболели от грип и остри респираторни заболявания. Това е 194,11 промила заболяемост на 10 000 души. В момента сме в предепидемичен период”, заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас пред Нова телевизия.

По думите ѝ, ако броят на заболелите продължи да нараства, това ще стане причина за обявяването на грипна епидемия.

От началото на годината коридорите пред кабинетите на общо-практикуващите лекари и педиатрите за препълнени. Болни са основно деца, отчитат от един от големите медицински центрове в Бургас

„Последните 9 дни са преминали повече от 350 пациенти през нашия кабинет, като се наложи в дните след Нова година- на 1,2 януари, ние да включим втори лекар с педиатрична насоченост, тъй като 70% от тези случаи са на деца”, твърди д-р Нигохос Топузян- управител МЦ „Св. Николай Чудотворец”- Бургас

Много от малките пациенти, преминали през кабинетите на педиатрите обаче се налага да постъпят на лечение в болнично отделение.

„Най-често децата се обръщат към нас с оплаквания като температура, кашлица, хрема, обща отпадналост. При по-голямата част от децата тези симптоми отминават за няколко дни, но при една част, естествено има усложнения, което като цяло зависи от общото състояние на детето, дали има придружаващи заболявания или не. При едни деца протича по-тежко, при други не толкова”, посочва д-р Айлин Сали от Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

Част от децата били приети в отделението, след като родителите са прилагали самолечение. Все още свободни места в болниците има.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови