МБАЛ Бургас дава 1 000 лв. заплата на медицинските сестри

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Около 20% от служителите на МБАЛ- Бургас са вече пенсионери или са в предпенсионна възраст и продължават да работят,заяви д-р Бойко Миразчийски, директор на здравното заведение.

Болницата обяви 25 свободни работни места за медицински сестри и 15 лекари-специалисти.

 „Търсим сестри за инфекциозно, хирургично, неонтологично отделения и в реанимация. Недостигът се чувства от гледна точка на това, че са натоварени другите сестри. При условие, че нямаме достатъчно заети бройки, се налага другите сестри, които работят в тези отделения, да дават повече дежурства и съответно повече извънреден труд”, каза д-р Миразчийски. Като друга причина за недостиг на кадри той изтъкна, че през летния период се разкриват много кабинети по Черноморието, където се търсят медицински сестри.

„Там работата е по-лека и сестрите предпочитат да отидат там. Голям процент от сестрите се връщат отново при нас есента, когато приключи сезонната работа, но въпреки това имаме нужда от сестри и от лекари”, каза директорът. Около 15 са свободните места за лекари-специалисти. Такива се търсят за спешното отделение, реанимация и обща хирургия. „Това са всъщност отделенията, в които екипите не са доокомплектовани”, обясни д-р Миразчийски. По думите му заплатата на медицинска сестра варира от положения извънреден труд, от отделението, в което работи.

„В различните отделения има допълнително материално стимулиране"-разказа пред радио Фокус директорът на МБАЛ. "Има сестри, които получават по 1000 лева има и такива, които получават и повече. Има и такива, които получават 600 лева. МБАЛ-Бургас е единствената болница в региона, която е акредитирана за следдипломно обучение и за провеждане на студентски стажове. Надявам се, когато идват повече стажанти или специализанти и когато се запознаят с обстановката в болницата и с условията, при които се работи, да им хареса и да останат. Още повече че ние сме болницата в нашия региона, която работи с най-голяма процент спешност. Тя е около 80% средно на месец. Приемаме, че спешността е най-интересната дейност в медицината, защото в нея се изразява кой колко може, кой как може да предаде знанията си и за кратко време трябва да поставиш бърза диагноза, което привлича младите колеги, които все още не са взели специалност . Медицината е и изкуство”, каза д-р Миразчийски.

Той добави, че през следващата седмица се очаква да се срещне с министъра на здравеопазването.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови