Продават незаконно лекарства от Турция

Сайт продава лекарства от Турция, които не са разрешени за продажба у нас. Това е показала проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата по нареждане на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за незаконна търговия на сайта verutol.net, данните са на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министърът уточнява, че търговията с лекарства подлежи на разрешителен режим и се извършва само в аптеки и дрогерии. Търговия по интернет може да се извършва само с лекарства без лекарско предписание от лице, получило разрешение от Агенцията по лекарствата или удостоверине за регистрация от РЗИ като дрогерия.

Аптеките и дрогериите публикуват на сайта си, чрез който извършват онлайн продажби, общо лого, разпознаваемо за целия ЕС. Списък на лицата, които извършват търгови япо иинтернет с лекарства без лекарско предписание, заедно със съответния адрес за търговия, се съдържа на сайта на ИАЛ.

При проверката е установено, че въпросният сайт не съдържа специалното лого и не фигурира в списъка на сайта на Агенцията по лекарствата, посочва министърът. Установено е още, че на платформата са публикувани множество обяви за продажба на лекарства, които се отпускат само по лекарско предписание.

От публикуваните снимки пък се вижда, че опаковките им са само на чужд език и са с произход Турция. Част от продаваните лекарства дори нямат разрешение за употреба у нас. Заради нарушенията ИАЛ е поискала съдействие от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови