В МБАЛ „Дева Мария“ заключват пациенти

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Шефът на софийския Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обяснява причините за медицинския рекет в България.

 

Руски турист бил с навехнат крак и за да успокои съпругата си, се консултирал в плажен медицински пункт. Тази “консултация” му излязла 80 евро, а за транспортирането му до многопрофилната болница „Дева Мария“ в Бургас той трябвало да плати още 165 евро на “началника” на плажния медицински пункт, който се направил на Бърза помощ, откарвайки пациента до болницата с личната си кола. 

Но това било само началото: незнайно защо в болницата му взели кръв от пръста и го настанили в отделение. Чак при изписването разбрал, че само приемането му за лечение струвало 799 лева. Пациентът  така и не видял ценоразпис,нито пък някой го предупредил за това, което го очаквало. След 4 дни престой при извънредно скромно лечение и условия, му била представена сметка за 6000 лева, от които 1875 лева за болнично легло и още 2500 лева за това, че е бил сам в стая (не по негова воля). Последния ден руският турист дори бил държан заключен, докато не плати в брой, защото в болницата трудно щели да си вземат парите от застрахователите. 

Друг руски турист също пише във форумите, че при подобен случай в частна клиника му взели 150 лева за обикновена (лошо направена) превръзка с риванол, която паднала след 10 минути. „Няма как да излезеш от тези клиники, ако не платиш всичко, което ти поискат. Чак тогава ти дават магнитна карта за напускане. Нямат ценоразписи, а по телефона ме излъгаха за цената на „услугата”. Няма никакъв смисъл от правенето на медицински застраховки за България!”, обобщава потърпевшият. 

Според  шефа на софийския Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов причината за медицинския рекет в България е,че няма регулации за туристическите зони. „Слънчев бряг е пример за безвластие и анархия. Да вземем например катаджиите те също прибират парите от рушветите за себе си, но тяхното присъствие на пътя все пак ни кара да спазваме знаците”, посочва Румен Драганов пред  вестник „Монитор“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови