Йогата се бори с най- големите ни страхове

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В забързаното ежедневие често забравяме да обърнем внимание на себе си и по-скоро на вътрешно състояние, в което се намираме. Забравяме да се храним здравословно, обездвижваме се и сякаш телата ни се разхождат свободно в пространството.

 

Какво може да направим сами за себе си, за да намерим баланса в живота си?

Съществуват всеизвестни методи, един от тях е йогата.

Срещаме ви с Мирослав Рахнев, инструктор по йога и двукратен републикански шампион за 2013 г. и 2014 г.. За него йогата се е превърнала в начин на живот, открива я преди години, когато решава, че има нужда от промяна в живота си.

Практикуването на йога е начин да усетим правилно тялото си и всяка негова част. Йогата е психология и метод да посрещаш по-спокойно нещата от живота.

Какво прави йогата полезна, както за здравето, така и за ума, разбираме от Миро.

Мирослав Рахнев: „Йога - култура” или „Как работи йога?” - Това е един от начините или прекрасна възможност да се изправим пред най-големите си страхове и да разберем, дали в действителност са основателни?!. Йога позите имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен ефект, както върху мускулатурата на тялото, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че натоварването на мускулатурата и опорно двигателния апарат се постига без недостиг на кислород и без загуба на енергия и увреждане на костна тъкан. Според редица изследвания, предизвиканото изометрично „съкращение“ на мускулите и максималното разтягане на сухожилията води до дразнимост на рецепторите в тях, като по този начин достига до вегетативните центрове на хипоталамуса и предкоровата част на мозъка. По този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат, като организмът изпада в състояние на ендокринен баланс. Чрез дихателни практики в йога, се стимулира общата кислородна обмяна и енергийното ниво, което е от особено значение за нервната и хормоналната регулация на организма. Този вид функционално натоварване на мускулите, на рецепторите им, а чрез тях на вегетативната нервна система, на опорно двигателната система, на сърцето, кръвообръщението и дихателният апарат не съществува в никоя друга комбинирана система. Всичко това прави йогата изключително полезна за здравето. За Йога не ви е нужно някакво специално оборудване, нито пък трябва да сте в изключително добра физическа форма. Можете да правите всички упражнения, които ви харесват без да се притеснявате.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови