Забравете за плажа от 11.00ч. до 13.00 ч.,съветва д-р Бянова

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В разгара на лятото интензивно излагаме кожата си на слънце. Какво е необходимо да знаем, за да я предпазим от вредните лъчи?

 

Слънцето е в основата на така нареченото фотостареене на кожата, поява на пигментни лезии,  изтъняване на кожата, дълбоки бръчки и загуба на еластичността на кожата.

През летните дни организмът губи влага заедно с потта, защитавайки се от прегряване. Горният слой на кожата се изсушава от морския вятър, а слънчевите изгаряния предизвикват разрушаване на хиалуроновата киселина – кожата губи вътрешния си запас от влага. Къпането в морето също обезводнява и изсушава кожата. За да избегнем това трябва да вземем мерки, които са общоизвестни. Да не се излагаме на слънце от 11.00-13.00, когато лъчите достигат отвесно към земната повърхност и са с най-висок интензитет.

Също така е важно да не забравяме да носим шапки с широка периферия, очила, подходящо облекло в светли тонове, както и да прилагаме на фотозащитни продуки за лице и тяло. Много от нас не са сигурни какъв точно слънцезащитен фактор трябва да използват  и това може да доведе до изгаряния на кожата. „Прилагането и е в зависимост от типа кожа, количество и начин на приложение, външни и физиологични фактори като потоотделяне, влажност. От голямо значение са и  налични кожни заболявания, които се влошават от слънце като розацея, лупус еритематодес, слънчева уртикария и др. При тези пациенти се прилага максимален фактор на фотозащита, известен като  SPF 50+. При  лица с по-тъмна кожа тоест кожа, която никога не изгаря, винаги почернява е достатъчна фотозащитна козметика с по-нисък фактор. При лица с много светла кожа  и наличие на питментни невуси т.н. бенки е задължителна фото протекция от висок клас.“, съветва ни д-р Светлана Бянова, специалист дерматолог. Гримът през летните месеци трябва да бъде лек, да не се използват тежки кремове. Ефектите от прекомерното излагане на слънце освен с преждевременно стареене на кожата могат да бъдат и поява на злокачествени кожни тумори, особено при лица, работещи на открито-моряци, земеделски работници. Рисков контингент са и лицата, които имат множество бенки и други пигментни лезии по кожата. Те трябва два пъти годишно да проследяват измененията по кожата и съответно да бъдат съветвани какъв тип фотозащита е най-подходяща за тях.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови