Наплив на първокласници в централните училища

В „Меден рудник” най- желано е ОУ „Елин Пелин”

 

Най-голям интерес за записване на ученици в основните училища има в централната градска част на Бургас.Сред най- желани са ОУ „Васил Априлов”, ОУ ‘Братя Миладинови”,СОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „П.Р.Славейков” и ОУ ‘Княз Борис I”.Там свободни места няма. Всичките има паралелки са запълнени с максималния брой ученици, заявява в интервю за „Фокус” зам. кметът на община Бургас Йорданска Ананиева. В комплексите също има предпочитани училища, но те са по-малко. В най- големият бургаски комплекс „Меден рудник” най-желаното за родителите училище е  СОУ ‘Елин Пелин”. В к-с „Славейков” родителите се доверяват на ОУ”Антон Страшимиров, за първолаците в к-с „Изгрев” родителите им предпочитат ОУ „Св. Климент Охридски”.

За родителите най- важна е успеваемостта на децата и сигурността, че в даденото училище техните деца ще бъдат добре подготвени и ще могат да кандидатстват после, за да влязат в друго желано училище. По същия начин стоят нещата, когато родителите избират училище в по-горна степен. Там предпочитани училища традиционно са ПМГ ”Н.Обрешков”, Английска езикова гимназия, Немска езикова гимназия, Търговска гимназия, Строителен техникум. 

Точният брой на децата ще стане ясен на самия ден 15 септември. Към момента записаните първокласници са 2 133 деца, но се очаква броят им да бъде по-голям. Броят на учениците в образователната система на територията на община Бургас са над 25 000.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови