Пореден обрат: Кела все пак на съд

Процесът срещу Пламен Дишков-Кела, за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, все пак ще тръгне

в Бургаския окръжен съд. 

Апелативен съд Бургас установи, че е недопустимо писменото становище на наблюдаващите прокурори по наказателното дело срещу влязло в сила отменително определение от 13 януари, по описа на БАС.

С цитираното определение въззивният съд намери, че не са допуснати от органите на досъдебното производство твърдените процесуални нарушения на правилата за предявяване на разследването и няма основания по описа на Окръжен съд Бургас да бъде прекратено. 

Разпореждането е да се върне на Окръжна прокуратура писменото становище на наблюдаващите наказателното дело прокурори. Разпореждането е окончателно. 

Въззивният съд ще изпрати материалите по делото на Окръжен съд Бургас за насрочване и разглеждане по същество.

Димитър Стаматов-Мастара бе убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002 г. Прекият извършител - Бойко Стоянов, е с влязла в сила 20-годишна присъда, която изтърпява вече 13-та година.

Неочаквано за всички, делото за разстрела на Мастара зацикли малко преди да влезе в съдебна зала през февруари т.г. 

Оказва се, че държавното обвинение се съмнява в законността на състава в Апелативния съд, който вече веднъж върна материалите и поиска ново разследване.

Съмненията на окръжните прокурори са, че някои от апелативните магистрати са се произнасяли по многото мерки за неотклонение на Пламен Дишков – Кела. Това обаче автоматично ги изключва от участие в други съдебни заседания, свързани с конкретното производство.

Това е третият опит да бъдат осъдени смятаните за виновни за показния разстрел от преди 13 години. Веднъж магистратите осъдиха Пламен Дишков на 20 години като помагач, но Върховният касационен съд отмени присъдата и поиска ново разследване.

Причината е, че Кела изчезна дни след убийството и целият процес срещу него протече задочно. Вторият опит за започване на делото също беше неуспешен. Съдията от Бургаския окръжен съд Събчо Събев откри сериозно процесуално нарушение и прекрати делото като пак го върна за доразследване.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови