Жълт код за виелици и сняг в седем области

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за събота, предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от сняг, за образуване на снежна покривка, за умерен и временно силен вятър, за виелици и навявания в седем области в Североизточна България.

Областите с предупредителен жълт код са: Силистра, Добрич, Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново. Очаква се количествата на валежите там да са до 20-30 литра на квадратен метър, а дебелината на снежната покривка да е от 10-15 сантиметра.

Температурите ще са без съществен дневен ход - преобладаващите минимални ще са между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°, максималните - между 0° и 5°, в София - около 2°.

Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Ще има валежи от сняг, по-интензивни до сутринта в Рило-Родопската област, а през деня в Централна и Източна Стара планина и там ще се създават условия за виелици и навявания. Вятърът ще е умерен до силен от север-северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин - от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 3°, на 2000 метра - около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които до обяд в много райони ще се примесват и ще преминат в сняг. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 2°-5°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, вечерта ще започне да отслабва.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови