Търсят се 536 международни шофьори за заплата до 3000 лв.

Сериозен недостиг на международни шофьори изпитват българските фирми.

Това сочат данните на Агенцията по заетостта. В момента по официални данни има свободни 536 работни места за тираджии.

Николай Янев от пет години работи като международен шофьор. На месец изминава средно по 17 хиляди километра и получава заплата от 2500 лева. Според него колегите му предпочитат да работят за чужди фирми заради по-високите заплати. „Поне за мен те идват, учат се, дават им нови камиони, практикуват и бягат навън, което не е правилно”, каза той за Нова телевизия.

Най-търсената работна ръка у нас се оказват международните шофьори. В почти всички бюра по труда има обявени свободни позиции за тази професия.

„Училища, действали, произвеждали кадри, се закриват и се произвеждат така наречените мениджъри-меринджеи, които не искат да работят една много добре платена работа”, обясни Мирослав Самуилов – представител на транспортна фирма. Заплащането на международните шофьори започва от 1200 и стига до 3000 лева, но кандидати няма.

 

„Имаме оферта за 600 евро. Разбирате, че ако работодателят в съответната държава предостави 1500 или 2000 евро, нашият специалист ще може да кандидатства и по регламента в Европа, защото критериите са международни”, каза Николай Димитров – началник на сектор в Агенция по заетостта–Пловдив. Една от основните причини за текучеството в бранша се оказват кражбите на гориво, които правят шофьорите на ТИР-ове.

Коментари   

#1 Елза Илиева 04-08-2015 12:39
Не мисля че всички крадът и бягат,съпругат ми тъми търси работа като международен шофьор 1год. и никой не го взе на работа.Защо ли защото има дискриминация и в този бранш,не си им симпатичен не те взимат,а това че си сериозен и отговорен човек няма значение,а после нямало работници пълна измислица!
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови