За Бога, не рекламирайте България като евтина дестинация !

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Първо, защото това не е вярно и второ- не е престижно. В много вестници на ЕС ще срещнем заглавието: „ България е за хора с малко   пари“ , заяви председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов и апелира „ евтино” да не присъства в рекламите за туристическите дестинации.

 

Ето какво заявява хърватски министър: „През последните години по Българското Черноморие изникнаха безброй бетонни крепости, които привличат гостите от чужбина предимно с ниски цени.За съжаление  – казва той – заможните туристи избягват България.“

Според Holidaycheck.de до сега редовните немски туристи бяха привличани от краткия полет, но тази година качеството на услугите и съотношението между цена и продукт по българското Черноморие разочарова много от тях.

Какво направиха гръцките и турски туроператори, хотелиери и ресторантьори?

Много хотелиери обновиха и модернизираха базата си.Направиха по-тясно профилиране – в семейни хотели или тъй наречените Adults Only – Hotels(Само за възрастни), разшириха и обогатиха туристическите услуги, а ресторантьорите разнообразиха  менютата си за закуска, изградиха и много фитнес-зали.

Тези резултати се дължат не само на гръцките и турски домакини, но и на реакцията на германските туроператори. Така например много от тях са започнали да предлагат тъй наречения Open Jaw Flight – полети, при които връщането е от летище, различно от това на пристигането.

Ревизирана беше цялата ценова политика.До преди една година цената на чаша капучино в най-ниско категорийни кафенета се продаваше за безсрамните 4.80 Евро, а хотелската стая в Атина за над 150 Евро. Сега чаша капучино можеш да намериш за 2.90 Евро, а хотелска стая за 40-50 Евро.

Тази ценова политика се превърна в мотор за туризма, както в Гърция, така и за Турция.

Според Зюддойче Цайтунг освен фактора цени, гърците успяха да спечелят нови пазари – все повече туристи от Индия и Китай, откриват прелестите на егейските летни курорти. В резултат на това големите европейски туристически агенции водят истински битки за повече хотелски легла на островите.

Какво друго не ни достига, за да постигнем повече приходи в сектор „Туризъм“ е обобщено в анализа на БРТК- Бургас, който ще бъде представен и на широката публика, съобщи Иван Иванов.

1.Нямаме държавна институция, която да управлява и координира развитието на туризма.

2.Нямаме ясни правила и норми на развитие и функциониране на сектора.

3.Не са облекчени визовите изисквания към водещи пазари извън ЕС – Руска Федерация, Турция и Близкия Изток.

4.Недостатъчни са средствата за реклама в страната ни, на водещите пазари и откриването на нови.

5.Не е въведена сертификатната форма за оценка квалификацията на кадрите.

6.Липсват туристическа, екологична полиция и Държавна институция за оценка и контрол на качеството на продукта.

7.Не е решен въпроса със статута на националните курорти.

8.Никой не контролира сивата икономика на български и чужди граждани, провеждана по Черноморието.

9.Не е намерено решение на нечувания медицински рекет по Черноморието.

10.Няма разработени наредби за приложение на Закона за Туризма в България.

11.В незавидно състояние е регионалната ни инфраструктура. Пътят Летище Бургас – Слънчев бряг, още в по- лошо състояние е също в дълбочина от Слънчев бряг и в Черноморските общини.

12.Закъснява се с изграждането на пречиствателни станции по Черноморието.

13.Много проблеми съществуват с кражби, обири, проституция, алкохолизъм, нощна тишина и покой.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови