BG луканка за културисти донесе 5 хил. паунда глоба

Български колбас стана причината британски вносител да отнесе глоба от 5 хил. паунда. Причината е, че продуктът от България е трябвало да е от свинско месо, но се оказало, че половината от продукта е от конско месо.

Миналата есен вносителят "Експо Фудс" е доставил български салами под името "Луканка Чумерна", в които след проверка на британските власти е открито 46% конско месо. 

Производителят е българската фирма "Актуал", която е била "силно препоръчана" на "Експо Фудс" от собственици на супермаркети у нас, посочват британски медии. Темата за конското месо стана особено "чувствителна", след като миналия януари се разрази скандал в Европа с употреба на конско вместо телешко месо. Засега не е ясно кой е произвел конското менте на телешкия колбас. "Актуал" не обработва конско месо, бяха категорични от българската фирма пред "Инвестор". 

"Ние сме предприятие, утвърдено за износ в ЕС, проверяват ни инспектори от БАБХ и РИОКОЗ, въвели сме системата НАССР (за гарантиране на безопасността на храните - бел. ред.)", обясни главният счетоводител на "Актуал" Славея Костова. 

Възможно е нелегален производител да е използвал българската марка. Сред българските културисти е много популярна диетата с конско месо, с която те трупат маса и ваят релеф. Твърде е възможно партидата да е била поръчана търговец, работещ с „батки“, но да да е била отказана и в последствие пробутана за износ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови