Масирани проверки на рибните магазини заради Никулден

Масирани проверки по търговските обекти, предлагащи риба и рибни продукти започват заради предстоящия Никулден.

Това каза пред БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Ваня Стаматова. Тя обясни, че проверките са стартирали по график след 20 ноември, но от тази седмица засилено ще се проверява заради наближаващия празник.

В проверките ще участва и Българската агенция по безопасност на храните, посочи за БТА Стаматова.

"Имаме създадени съвместни оперативни групи с подразделенията на Агенцията по храните в цялата страна. Освен магазини и търговската мрежа, тържищата за търговия с риба, борси, ще се проверяват и водните обекти, които произвеждат рибни ресурси. Фокусът на проверките в периода до Никулден ще бъде върху законния произход на рибата.

Във водните обекти ще се проверява за разрешения за отглеждане на съответния вид риба, какво е декларираното количество, което се вади и отива след това към търговската мрежа. Там пък целта е да установи откъде е дошла рибата и дали има съответните документи. Задачата на Агенцията по храните е да следи дали е годна, дали е в срок и т.н.", коментира за БТА Стаматова. Тя обясни, че ИАРА целогодишно извършва проверки за бракониери във водоемите, а не само в дните преди Никулден.

На въпрос дали Агенцията успява да регулира незаконния риболов, Стаматова заяви, че инспекторите в цялата страна се справят доста добре и уточни, че има доста на брой издадени актове на бракониери, потвърдени от съда с влязла сила.

"По нашия закон глобите са доста големи - от 1 000 до  2 000 лева за физически лица и до 5 000 за юридически", заяви доц. Стаматова. Тя препоръча на потребителите да купуват риба от регистрирани търговски обекти, а не от улицата и пътните артерии. "Предполага се, че в регистриран търговски обект рибата е регламентирана и със съответните документи".

Според търговци прясната риба се познава по блестящите й люспи, тънкия слой слуз върху повърхността им, розово-червените й хриле и бистрите й очи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови