Намесата в Лукойл може да доведе до опасни последици

"Това, което НС може да направи, е да въведе допълнителен данък, но няма как да контролира който и да е производител на каква цена ще продава. 

Има си НАП, която трябва да каже: "Ти лъжеш, купил си по-евтино ще ти наложим глоба". Това е единственият пазарно работещ вариант, останалото е изкривяване на пазара", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в случая с "Лукойл" не става въпрос за национализация, а за поемане на оперативен контрол за няколко месеца управление.

"Това по-скоро няма да има ефект, това е сложно съоръжение, тези хора са обучавани с години. На мен ако предложат, аз да не съм луд, ще откажа. Там има толкова опасни неща, че ако не се управляват качествено, ще има тежки последици - възможни са взривове, риск за околната среда. Това са безсмислени мероприятия", убеден е Куюмджиев.

Той посочи, че договорът на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус" за ядрено гориво е крачка в правилната посока.

"Ще бъде трудно да се доставя руско гориво на АЕЦ "Козлодуй", логистиката вече е невъзможна. Със самолети или кораби по Дунава, през украински териториални води, няма как да минат. Хубаво е това, че не е само един доставчик - американската компания, а за шести блок се търси алтернатива. Трябва да намерим и вариант за резервни части, поддръжката на централата няма да е възможна нито с руски части, нито с руски експерти", припомни Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови