Яйцата скъпи, но цената им ще продължи да расте

Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте и след двойното поскъпване през последната година. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков.

Ако според индекса на тържищните цени, цените у нас са се повишили средно с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а на места 100 процента. Причините според Божанков са комплексни

"Цената на яйцата, когато тръгнаха да поскъпват, беше изключително ниска. Години колегите работеха на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, увеличи се токът, горивата и всички други консумативи", обяснява птицевъдът.

Скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас. Но за бранша има добра новина. Заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.

"В цяла Европа има недостиг на яйца, получаваме запитвания постоянно от различни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената", посочва Божанков, цитиран от БНР.

Лошата новина за потребителите е, че не се очаква поевтиняване, дори напротив.

"Тези прогнози са много трудни за правене в тази геополитическа обстановка, но ако продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава", смята Божанков.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови