БАБХ затвори обекти в Бургас, Сливен и Пловдив

Общо 1220 кг храни са насочени за унищожаване, а 3 обекта са временно затворени при декемврийските проверки, извършени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Храната от животински и неживотински произход е иззета от предприятия, складове и обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Затворените обекти са на териториите на Бургас, Сливен и Пловдив.

Извършените проверки от БАБХ през декември месец са общо 12 490 в цялата страна. Съставени са 81 акта и 401 предписания.

Припомняме, през последния месец от 2022 г. бяха извършени извънредни проверки по повод празниците Никулден, Коледа и Нова година. Също и в зимните курорти във връзка с началото на туристическия сезон.

Други извънредни проверки през декември бяха извършени на всички млекопреработвателни предприятия, произвеждащи саламурени сирена, обекти за търговия на едро и дребно на храни, в т.ч. и заведения за обществено хранене.

Целта бе да се установи дали предлаганите и произведени сирена съответстват с Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. 

Проведени са 1744 проверки, при които инспекторите са съставили 17 акта за административни нарушения, 26 предписания, 4 разпореждания за спиране от реализация на храни и връщане на доставчиците за отстраняване на несъответствията, както и 1 акт за разпореждане за унищожаване на 216 кг краве сирене в млекопреработвателно предприятие за несъответствие по физикохимични показатели.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови