Искаме удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Европейската комисия ще получи искане за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от Европейския съюз, заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Българската телеграфна агенция (БТА).

Пет страни, включително България, настояват ЕС да продължи забраната за внос на зърно от Украйна.

Министър Вътев обясни, че България среща проблеми само с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и сухо мляко. Това е сложен политически въпрос, който не може да бъде решен само на нивото на Министерството на земеделието. Вносът на сухо мляко от Украйна на ниска цена е довел до падане на цените на българското мляко, което вече се продава под себестойността.

Той коментира и излизането на Русия от черноморската сделка: "От тук тръгна проблемът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество", посочи Кирил Вътев. 

Възможността за използване на пристанища в Гърция и Хърватия се разглежда като решение на проблема. Този въпрос не засяга само България, а целия Европейски съюз, който е солидарен с Украйна, обяви министърът Вътев.

"Проблемът е международен и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната държава. Нейните големи предприятия за преработка на слънчоглед в момента са извън производствена възможност и от тук тръгва вече големият проблем, тъй като в световен мащаб производството на слънчогледово масло е съсредоточено в Украйна, Румъния и България", заяви земеделският министър.

Според Вътев, България е сред големите производители на слънчогледово масло, като износът на продукта се е увеличил значително .

Кирил Вътев откри първият по рода си фестивал на виното "Открий го! Местното вино" в троянското село Орешак, където български и румънски производители представят своите продукти на 25 щанда в рамките на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови