Бизнесът в шах: Внасяме работници и от Бангладеш

Липсата на работна ръка в страната се задълбочава и български фирми от различни икономически дейности са принудени да внасят работници и служители от все по-далечни дестинации.

Въпреки сложните административни процедури и високите транспортни разходи, расте броят на работодатели, които наемат хора от Далечния изток.

Доскоро украинци и молдовци бяха най-често наеманите чужденци в морските ни курорти. Преди ковид-пандемията броят им достигаше около 20 000, но след това рязко спадна. В последните години туристическият бизнес започна да привличат работници от други бивши съветски републики като Киргизстан, Узбекистан и Казахстан, съобщава "Сега".

Последният тренд е работна ръка да се наема от Непал и Бангладеш. При това към тях интерес проявяват не само работодатели от туризма, а и от други сектори като “Текстил”, “Металообработване” и “Строителство”.

Подобен пример е софийската металообработваща компания FoxLaser, която отскоро има нова производствена мощност в Ботевград. От тази година компанията е започнала да внася работници от Багладеш и Киргизстан. "Цената на труда в България се увеличи доста сериозно и въпреки това е трудно да се намерят качествени служители. Чужденците идват тук, за да работят, и това най-вече ги отличава от българските работници", каза пред БлумбъргТВ  Димитър Кинов, търговски директор на компанията.

Компанията осигурява обучението на чужденците, което отнема между 3 до 6 месеца. Неин ангажимент е също да осигури и настаняването на чуждите работници.

Много по-трудно се оказва издаването на работна виза, което отнема от 6 до 9 месеца, казва Кинов.

Достъпът до пазара на труда у нас на хора от страни извън ЕС се разрешава от МВР след получено положително писмено становище от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта. Заради сложната и продължителна процедура се множат компаниите, специализирани в подбор на персонал от трети страни. Те посредничат на работодателите, които желаят да внесат работна ръка.

Осигуряваме чуждестранни работници за сезонна, временна и постоянна работа в почти всички сфери на българската икономика, казват от "Интерсоник". 

Те са се специализирали във вноса на работници от Бангладеш, Непал и Виетнам, които се търсят от различни индустрии - селско стопанство, шивашка промишленост, строителство, хранително-вкусовата промишленост, пакетиране на стоки. Разбира се и за туризма, където търсят готвачи, сервитьори, градинари и други сезонни работници.

Сезонните работници биват наемани за три до шест месеца, а временните - от 1 до 3 години. Висококвалифицирани работници, които започват работа у нас с т.нар. синя карта, може да сключат и 5-годишни договори.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови