Краставици от Албания, плодове от Турция

Две седмици преди коледните празници със скъпи албански краставици основно е залята търговската мрежа у нас. Килограмът им стига 6 лева.

Ще може ли да сложим на Коледната трапеза родно производство зеленчуци и колко ще ни струват – екип на NOVA посети борсата за плодове и зеленчуци край пловдивското село Първенец.

За Коледа едно е сигурно - няма да ядем български краставици и домати. Оранжерийните производители у нас отказаха да рискуват да сеят продукция по-рано заради по-високите енергийни разходи и несигурността на пазара. И така освен краставици внос от Албания, повечето плодове и зеленчуци за Коледа основно ще са от Гърция, Турция и Северна Македония.

От оранжерии в пловдивското село Ръжево Конаре всяка година излизат първите краставици в България. Сега посевите са на ниво разсад, обясняват производителите. Ще ядем ли български краставици за коледните празници?

„Български краставици по-скоро не. На 100 процента няма да ядем българска краставица. Причината е поради това, че ние ги засаждаме декември месец и започваме да берем краставици на 58-мия ден”, коментира агрономът Константин Сотиров.

В оранжериите отглеждат 30 декара с краставици. Първата продукция ще е готова чак в средата на февруари, но и цената ще бъде по-висока от миналата година заради скока на всички разходи.

„Предполагам на около 5,30-5,50 лв. да излиза от производителя. Не може да дадем точна прогноза за цената на краставиците и на домата поради простата причина, че пак се спираме на енергоносителите. В момента енергоносителите са на една цена. Никой не може да даде гаранция, че след около месец или два месеца няма да са на друга. Така че не може да се даде абсолютно точна прогноза на каква цена ще бъде продукцията”, заяви Константин Сотиров.

И от производителите към търговците на борсата. Тук твърдят, че албански краставици на цена от 6 лева не се предлагат. Тировете се насочвали към други места в страната.

„Внасяме традиционно от Турция и Гърция. В момента цените на краставиците се движат от 3 лева, а пък цената на домата от 2,50 до 4 лева. Доматите - имаме и розов домат, имаме и другите сортове - гръцки, български, турски. Цените са може би малко по-високи от миналата година, но за момента цената държи и няма да се покачва”, заяви Илия Гатев - директор на Стоковото тържище в Първенец. С колко по-високи от миналата година? - Не повече от 10-15, до 20 %, каза още Гатев.

В началото на сезона на цитрусите най-скъпи са мандарините. „В момента мандарината - първо качество, достига до 3,50 лв., но според мен това много скоро ще се промени, защото както казах, ние сме още в началото на сезона”, заяви Гатев.

Макар и да не са родно производство, българинът е решен на коледната трапеза да има краставици и домати. А две седмици преди Коледа прогнозата на търговците звучи успокояващо.

„Не мисля, че ще има голяма промяна в цените, защото пазарът и тази година е свит. Няма голямо потребление. Няма много клиенти, които да купуват и това според мен ще задържи цените”, заяви Илия Гатев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови