ДДС за ресторантьорите остава 9% до края на 2024 г.

ДДС-то за ресторантьорите остава 9% до края на следващата година, решиха депутатите на второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на "Продължаваме промяната" ставката да бъде вдигната на 20% беше отхвърлено, съобщават от БНТ.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за ДДС. Депутатите гласуваха предложението на ПП-ДБ гражданите да отказват да заплатят в заведение, ако преди това не им е издаден фискален документ.

Туроператорите ще ползват 9% ДДС, но до 30 юни, след тази дата то ще се върне на старата ставка от преди COVID-19 - 20%.

Не бе прието предложението на ПП-ДБ лицата, извършващи ресторантьорски услуги в търговски обекти, чиито продажби се управляват от софтуер задължително да използват само софтуер, който създава и съхранява надеждна одитна следа за проследимост на продажбите при условие, ред и начин, определен от НАП.

Парламентът гласува и промените в местните данъци и такси. Не бе прието предложението възможността да се променя данъчната оценка на имотите на 2 години. Дебатите продължават с промени в Закона за корпоративния данък.

"Лицата, извършващи ресторантьорски услуги в търговски обекти, чиито продажби се управляват от софтуер, са длъжни за тази дейност в обекта да използват само софтуер, който създава и съхранява надеждна одитна следа за проследимост на продажбите при условие, ред и начин, определен с наредба по ал.4", каза Венко Сабрутев - ПП-ДБ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови