Как да си вземем парите от КТБ ?

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Има законова вратичка все пак да спасим част от парите си в КТБ. Предостави я БНБ като разреши да се правят само операции за погасяване на кредити.Вече има изработена схема и добре действащ пазар за нея. Вижте как!

 

Ако аз дължа на банката 1 млн.лв. като кредит, а вие имате депозит 1 млн.лв. Аз искам от вас сертификата ви за депозит,защото я си вземете парите, я не и ви давам половин милион за него.

Отиваме при нотариус и правим договор.Вие си вземате половин милион лева,доволни че все пак нещо сте взели реално. В това време мен ме викат в банката, за да си върна кредита и тук аз доволно обяснявам,че не аз, а банката ми дължи 1 млн. лв.,защото вече нямам кредит , а депозит.

И това е съвсем законова форма да се намалят задълженията към банката. Още с решението на БНБ за операции в КТБ за погасяване на кредити, се появи такъв пазар,коментират  банкови специалисти.

С напредването на времето, в което ситуацията с КТБ остава неясна за вложителите, все повече хора и фирми ще предпочитат този начин за възвръщане на част от влоговете си. Към тази схема засега пристъпват големите кредитополучатели и вложители. Колкото по- малък е депозитът, толкова по-големи са надеждите на вложителя,че някога  ще си ги получи в пълен размер.

Проблемите могат да дойдат от  забавянето  на решаването на казуса КТБ. С напредване на времето-избори,пазарлъци за редовно правителство,вероятност за удължаване на мандата на служебното правителство, толкова повече се намаля шанса да се вземе пълния размер на депозита.Ще намалят и шансовете за схемата кредит срещу половин депозит,като размяната може да падне до 30% с настъпването на зимата и задълбочаване на политическите и икономическите проблеми в страната,които ще изместят кризата с КТБ на по-заден план.

Държавата, както е известно, гарантира депозитите до 100 000 евро. Банките внасят върху всеки депозит, ако лихвата, примерно, е 4 процента, още 0.5 процента в БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете. В него има натрупани няколко милиарда, които са за такива цели – в случай, че се стигне до несъстоятелност, депозантите със средства, гарантирани от държавата, да си получат парите.

Другите, с повече от 100 000 евро, са кредитори на банката, които участват в производството по несъстоятелност, което може да продължи и няколко години. А когато имат индивидуални уговорки за лихвения процент, дори  парите да са  под 100 000 евро, закрилата не важи.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови