Търсят мениджъри, дават 10 бона заплата

Свободни позиции със заплати от 10 хиляди лева са обявени на трудовата борса у нас. Предложенията за работа идват от частния сектор. Срещу крупните суми се търсят мениджъри, показва данните на Агенцията по заетостта.

 

В същото време за четири пъти по-малки суми се борят чиновници в държавната администрация. Обявени са около 200 отворени конкурса, чиито срок изтича преди Великден, а позициите са за всички етажи на властта.

Най-примамливото място със заплата до 2450 лв. е за експерт в дирекция «Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие.

Малко по-скромни суми дават в Министерството на културата - 2000 лв. за одитор. По 1600 лв. пък ще взимат директори на дирекции в здравното ведомство.

Освен шефове, в частния сектор изпитват остра нужда от шивачи, машинисти, продавачи и готвачи, като средната заплата от 700 лева покрива възнаграждението за някои от вакантните държавни позиции в затворите и митниците. 

В същото време най-търсените специалисти след пет години у нас ще са програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори, шофьори и готвачи. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи данните по европроекта «Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила”.

Министър Хасан Адемов прогнозира: Заетостта се вдига с 5% до 2018 г.

Безработицата ще се намали с близо 5% до 2018 г., като заетите българи тогава ще са около 3.034 милиона, сочат прогнозите на социалното министерство.

Над 270 хиляди работни места ще бъдат разкрити, като над 157 хил. от тях ще бъдат за специалисти със средно образование, а около 118 хил. за висшисти.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови