България не произвежда боеприпаси с обеднен уран за Украйна

 

  • Българските институции не са издавали разрешения за внос на обеднен уран в България, нито за производство на боеприпаси с обеднен уран в страната. Не са издавани и разрешения за износ на такива боеприпаси;
  • На Украйна са предоставяни безвъзмездно оръжия в съответствие с решение на Народното събрание, но те не включват изделия с обеднен уран;
  • Според международни организации боеприпаси с обеднен уран се произвеждат в шест държави и България не е сред тях;
  • Твърденията, че украинското зърно се отглежда на бойното поле и е замърсено с обеднен уран, идват директно от Кремъл и са нов елемент в познат дезинформационен наратив.

Четете във Factcheck.bg

В социалните мрежи се разпространяват твърдения на бившия офицер от Националната служба по охрана (НСО) Николай Марков, според когото в България се произвеждат снаряди с обеднен уран. Марков твърди още, че тези боеприпаси се предоставят безвъзмездно на Украйна и се използват в бойни действия на нейна територия.

„Вижте колко е проста тяхната политика – нашите заводи ще произвеждат за тежките гаубици снаряди с обеднен уран, който ни го докарват отвън, ние го слагаме в снарядите, те се хвърлят по бойните полета в Украйна, там расте житото и същото това жито ни го внасят на нас да го ядем.“

„Забележете – българите го произвеждаме, ние го изкарваме, ние го плащаме дори това от собствения си джоб. Не американците плащат – ние, ограбените, плащаме, хвърляме го на бойното поле, върху житото.“

Тези твърдения са изказани във видео интервю в YouTube канала Investclub, който според описанието си публикува материали на тема финанси и инвестиции. Видеото подкастът на Investclub с Николай Марков е гледан над 220 хиляди пъти. Каналът е свързан и с уебсайт, в който се предлагат обучения по управление на личните финанси, а сайтът има присъствие в още няколко социални мрежи. Пълното интервю с бившия офицер от НСО не е публикувано във Фейсбук страницата на Investclub, където обикновено се публикуват разговори с успели личности от бизнеса или експерти в областта на финансите. То обаче e споделено от други потребители във Фейсбук и е привлякло почти 300 хиляди гледания и 15 хиляди интеракции.

Твърденията че България произвежда боеприпаси с обеднен уран за Украйна започват да се разпространяват и в отделни публикации от други Фейсбук профили. Factcheck.bg провери доколко те отговарят на истината.

 

Не съществуват публично достъпни данни по темата, затова изпратихме запитване до Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Отговорът на военното ведомство гласи: „Министерството на отбраната не изпраща оръжия с обеднен уран към Украйна“.

Издаването на разрешения за производство на оръжия e в правомощията на министъра на икономиката. От икономическото министерсто заявиха, че не са издавани разрешения за производство на боеприпаси с обеднен уран и не са постъпвали заявления за такива. Освен това министърът на икономиката не е издавал удостоверения за внос на обеднен уран в България, от който биха могли да бъдат произведени такива боеприпаси. Разрешенията за износ на оръжия се издават от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тази комисия не е получавала заявления за износ на боеприпаси съдържащи обеднен уран и не е разрешавала такъв износ, гласи още отговорът на Министерството на икономиката.

Какво е обеднен уран и кой произвежда такива боеприпаси

Обедненият уран е вторичен продукт от производството на обогатен уран, който се използва в атомните електроцентрали и в ядрените оръжия. Според Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) обедненият уран е значително по-слабо радиоактивен от естествения. Материалът се използва в боеприпаси заради високата му плътност и пробивност – свойства които правят тези снаряди ефективни дори срещу танкове. Въпреки по-ниската си радиоактивност обедненият уран е токсичен за хората при вдишване или поглъщане и носи риск от вътрешно радиоактивно облъчване при попадане в тялото.

При използване на муниции с обеднен уран частиците от веществото обикновено не се разнасят надалеч, а падат на земята, защото са тежки. Според МААЕ най-дребните от тях могат да бъдат пренесени от вятъра най-много на няколкостотин метра от мястото на детонацията. Поради това рисковете за здравето засягат най-вече хората, които се намират в непосредствена близост до това място, като например военнослужещите участващи в бойните действия. Според британските власти радиоактивността на обеднения уран е толкова слаба, че той трябва да бъде в контакт с човешкото тяло в продължение на месеци, за да доведе до рискове за здравето.

Кой произвежда боеприпаси с обеднен уран

Значителни количества боеприпаси с обеднен уран са използвани във войната в Персийския залив през 1990-91 г. и в бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г. Според МААЕ има няколко случая на войници служили в Персийския залив, които носят в тялото си фрагменти от боеприпаси с обеднен уран и те не могат да бъдат отстранени по хирургически път. Тези ветерани са обект на внимателно медицинско наблюдение, обедненият уран се открива в урината им, но въпреки това засега не са установени други последствия върху здравето им.

Боеприпасите с обеднен уран не се класифицират като ядрени оръжия, а за тях важат международните правила за конвенционалните оръжия. Въпреки това има движение за ограничаване на тяхното използване заради дългосрочното замърсяване на околната среда и рисковете за човешкото здраве, които носят. Според Международната коалиция за забрана на оръжията съдържащи уран, такива боеприпаси се произвеждат в шест държави: САЩ, Обединеното кралство, Русия, Китай, Франция и Пакистан.

Обедненият уран, украинското жито и кремълската пропаганда

Твърденията на Николай Марков обединяват два познати пропагандни наратива на Кремъл – против украинското зърно и за директната заплахата от използването на боеприпаси с обеднен уран на фронта в Украйна.

Дезинформацията против украинското зърно се разпространява от години, като на различни етапи в нея са били включвани различни елементи – например че зърното е радиоактивно, че всъщност е американско и генно модифицирано или че съдържа замърсители. Тези твърдения са разпространявани и на българска почва след началото на войната в Украйна и са опровергавани многократно.

Публикациите за опасността от обеднения уран започнаха да се появяват масово след като през март Обединеното кралство съобщи, че ще предостави снаряди с обеднен уран на Украйна. През май руските власти разпространиха неверни твърдения, че към Западна Европа се придвижва „облак радиоактивен прах“, след като бяха взривени складове с боеприпаси близо до украинския град Хмелницки. Целта беше да се внуши, че в тези складове са съхранявани боеприпаси с обеднен уран. Твърденията бяха разпространени в няколко държави в Европа, сред които и България, но необичайни изменения в радиационната обстановка не бяха измерени.

Темата за обеднения уран отново доби актуалност през септември, когато стана известно, че САЩ също ще започнат да изпращат такива снаряди на Украйна. Обединяването ѝ с атаките срещу украинското зърно обаче не е принос на Николай Марков. Твърденията че украинското зърно се отглежда върху бойното поле и е замърсено с обеднен уран, са изказани от Мария Захарова. Те са част от брифинг на говорителката на руското министерство на външните работи от 5 септември в отговор на новината за решението на САЩ да предостави на Украйна боеприпасите.

Проверено:

Българските институции не са издавали разрешения за внос на обеднен уран в България, нито за производство на боеприпаси с обеднен уран в страната. Не са издавани и разрешения за износ на такива боеприпаси. На Украйна са предоставяни безвъзмездно оръжия в съответствие с решение на Народното събрание, но те не включват изделия с обеднен уран. Според международни организации боеприпаси с обеднен уран се произвеждат в шест държави и България не е сред тях. Твърденията, че украинското зърно се отглежда на бойното поле и е замърсено с обеднен уран, идват директно от Кремъл и са нов елемент в познат дезинформационен наратив.