Не, Зеленски не танцува ориенталски танци в това видео

В социалните мрежи се разпространява манипулирано видео, което твърди, че показва как Володимир Зеленски танцува ориенталски танц;

Клипът е истински, но показва друг човек. Видеото е манипулирано чрез наслагване на лицето на Зеленски върху тялото на руски танцьор.

Четете във Factcheck.bg

Видеоклипът е публикуван от профил в платформата ТикТок, в който  има и други манипулирани клипове с лицето на украинския президент.

В социалните мрежи и онлайн медии се разпространява видео, което твърди, че показва украинския президент Володимир Зеленски, който танцува ориенталски танц, облечен в артистичен костюм.

Само една от публикациите на манипулираното видео във Фейсбук е събрала над 6 хиляди споделяния за 3 дни.  

Видеото е съпроводено с твърдения, че показва Зеленски по време на новогодишно празненство тази година или наскоро.

Публикуваното видео носи водния знак на платформата ТикТок. Най-старата версия на манипулирания клип, която екипът на Factcheck.bg успя да открие, е публикувана на 31 декември 2023 г.и към 5 януари 2024 г. е събрала над 8 милиона гледания. Видеото е публикувано в профил с името „zelensky__neofficial“. Справка в официалния уебсайт на украинския президент показва, че той няма официален профил в ТикТок. В профила „zelensky__neofficial“ има и други манипулирани видеа с лицето на Зеленски. 

Какъв е произходът на клипа?

Част от оригиналния клип е качена за пръв на 16 октомври 2020 в ТикТок от профила на руски танцьор на име Вусал Мехтиев. Целият клип е публикуван по-късно в същия канал – на 12 януари 2022. Втората публикация има над 20 милиона гледания в ТикТок. 

В оригиналния клип музиката се различава от тази в манипулираната версия с насложеното лице на Зеленски. Докато в първия видеоклип музиката e по-скоро ориенталска, то в манипулираната версия звучи популярната руска новогодишна песен „Новогодняя“.

На 3 януари 2024 г. Мехтиев публикува компилация от екранни снимки на манипулирания клип в своя Телеграм канал и прикачва снимка на личен чат, в който потвърждава, че той танцува в оригиналния клип. 

Това не е първото видео, в което чрез изкуствен интелект се наслагва лицето на Володимир Зеленски, за да се внуши, че украинският президент танцува ориенталски танци, облечен в екстравагантен костюм. През юли 2023 г. се разпространява подобен клип, в който лицето на Зеленски е поставено върху тялото на аржентински танцьор и хореограф. Агенция Франс Прес и Дойче веле изобличават манипулацията.

Преди да стане президент на Украйна, Володимир Зеленски има дълга и успешна кариера като комедиен актьор и шоумен. Негови оригинални изпълнения от времето му на екран често се използват, за да бъде дискредитиран. 

Например това видео от 2014 г., в което Зеленски пародира популярен музикален видеоклип, облечен в латексов костюм и обувки с високи токчета. В текста на песента се пее как украинците имат сила и ще танцуват срещу московците (руснаците).  

Проверено:

Видеото, което привидно показва как Володимир Зеленски танцува ориенталски танц, е технически манипулирано. В оригиналния клип от 2020 г. е заснет руски танцьор на име Вусал Мехтиев. 

Лицето на Зеленски е насложено впоследствие върху това на танцьора. Манипулираното видео се появява през декември 2023 г. в ТикТок профил, където има и друго манипулирано съдържание, използващо лицето на украинския президент.