Рекламните видеа за «пасивен доход» с политици и журналисти са от AI

Клиповете с кадри на Румен Радев, Бойко Борисов, Васил Божков, както и с журналисти, в които се рекламира получаването на „дивиденти“ или „пасивен доход на месец“ срещу парични вноски, са манипулирани;

https://factcheck.bg/reklamnite-vidia-za-pasiven-dohod-s-polititsi-i-jurnalisti-sa-manipulirani-s-izkustven-intelekt/ 

Кадрите са взети от журналистически репортажи, интервюта и събития, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригиналните файлове.

Манипулираните видеа са спонсорирани и отправят към платформи, в които да се дадат лични и финансови данни, и съответно да се превеждат пари, което води до риск от измами.

Във Фейсбук се разпространяват спонсорирани видеа, в които политици и журналисти призовават потребителите на социалната мрежа да направят „инвестиции“, срещу което да получават „пасивен доход“. В клиповете се виждат и чуват президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бизнесменът, санкциониран по закона „Магнитски“, Васил Божков, както и журналисти.

Изисква се регистрация за 500 лева в „новата платформа на Българския енергиен холдинг“; 400 лева, които да се внесат в BitCoin Bank; или „инвестиция в проекта „Балкански поток“ в размер на „20% от месечния доход“. Срещу това се обещават „дивиденти“, „пасивен доход на месец“ и пр. в размер на 4250, 4500, 5000 лева. В някои от видеата дори обещаната сума е на месец.

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изĸycтвeн интeлeĸт. С други думи – фалшиви. Нито Радев, нито Борисов, нито Божков, нито журналисти са изричали думите, които се чуват в клиповете. Използвани са кадри, в които действително съществуват, но върху тях е насложен звук, който да наподобавя гласовете им и да се чуват въпросните съобщения за „пасивен доход” и „дивиденти“.

Във всички видеа прави впечатление, че има разминаване между думите, които се чуват, и отварянето на устата на говорещия и/или устата има повече от две устни. Някои от думите са изречени с неправилно ударение, без членуване или пък неразбираемо, което е характерно за звук, създаден от изкуствен интелект.

Фалшивото видео с Румен Радев за „5000 лева всеки месец като пасивен доход“

Поне с 12 различни линка се разпространява видео с надпис: „Президент Румен Радев разказа за инвестициите в Български Енергиен Холдинг“. Освен липсата на членуване в първата дума, неправилно е и изписан Българският енергиен холдинг – с главни букви на всички думи, а не само на първата.

Във видеото, което започва с кадри с Десислава Ризова, репортер в Би Ти Ви, се забелязва разминаване на звук и картина. И тук е пропуснато членуването на „президент Румен Радев“. Следват кадри и със самия държавен глава, а глас, подобен на неговия, казва, че „сега всеки гражданин на нашата страна може да инвестира в Български енергиен холдинг с минимална сума от само 500 лева” като се регистрира в уебсайт. Обещаният резултат е – „5000 лева всеки месец като пасивен доход“.

Проверката на Factcheck.bg показа, че кадрите са взети от репортаж на Би Ти Ви за посещение на Румен Радев в Косово от 22 февруари 2023 г. под заглавие „Румен Радев: Лидерите на ПП-ДБ, Борисов и Пеевски изнасилват Конституцията заедно. Кадрите са напълно еднакви с тези в дийпфейк видеото, но в оригинала изобщо не се говори за „инвестиции в Български Енергиен Холдинг“.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструменти за автентичност на видео и/или аудио потвърдиха, че файловете са манипулирани и с вероятност над 90% са дийпфейк. Според инструмента llElevenLabs вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Същия резултат дава и AI or Not.

Проверка на видеофайла с инструмента Deepware показва, че над 92% е вероятността клипът да е дийпфейк.

Още едно дийпфейк видео с президента за „дивиденти“ от Българския енергиен холдинг

В друго фалшиво видео, в което са включени кадри с президента, глас, който наподобява този на Радев, обещава на „всеки български гражданин, роден между 1951 и 1994 г.“ да получи достъп „до новата платформа на Българския енергиен холдинг“, за да „инвестира в българския газ“. Това ставало след регистрация на посочения сайт, в който отново се изискват лични и финансови данни. 

Във видеото обещанието за „изплащането на дивиденти за всички нови потребители на платформата” е изказано от „журналист“. На кадрите се вижда водещият на Нова телевизия Христо Калоферов, но гласът, който се чува, не е неговият.

И в този клип с просто око се вижда разминаването на звук и картика. Прави впечатление, че Калоферов посочва Радев за „нашия председател“, а не за президент. Някои от думите, например изговарянето на „1951 и 1994 г.“, звучат неестестено, което е характерно при използването на изкуствен интелект за създаването на аудио.

Във фалшивото видео са използвани кадри от честването на националния празник Трети март. Проверка на Factcheck.bg показа, че оригиналът е репортаж от 3 март 2024 г., публикуван под заглавие „Румен Радев: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка“.

За разлика от първото видео обаче, инструментите за проверка на аудио и видео автентичност отчитат нисък процент вероятност, че е дийпфейк. Такъв тип онлайн платформи все още са в етап на разработка и не винаги успяват да открият манипулиране на файл. Съответно – не са достатъчни за потвърждаването на автентичност, а са само подкрепящи други доказателства. В случая оригиналът е най-силното доказателство, че видеото е манипулирано.

Борисов „гарантира 4250 лева всеки месец“ с „инвестиция до 400 лева“

По същата схема се разпространява и видео с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. То започва с надпис „Важна новина“ и следват кадри с Борисов и глас, който наподобавя неговия. Тук обещанието е, че срещу „инвестиция до 400 лева“ всеки може „да започне да печели от 4250 лева всеки месец” през „BitCoin Bank“.

В този случай се забелязва, че картината и звукът съвпадат почти през цялото видео. Но на моменти се забелязва как устата на Борисов има повече от две устни. При използването на изкуствен интелект, който манипулира картината, е възможно детайли от човешкото тяло да не бъдат добре пресъздадени от софтуера.

Оригиналното видео е публикувано в официалния профил на Бойко Бориков във Фейсбук, показа справка на Factcheck.bg. Кадрите са от 16 декември 2023 г., събитие на „Зимна академия на Жени ГЕРБ“ в Казанлък, където лидерът на партията говори.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмент AI or Not показа, че аудиото най-вероятно е създадено от изкуствен интелект.

„Подозрително“ е оценката на автентичността на целия клип според инструмента Deepware.

И Васил Божков „гарантира доход от 4500 долара на месец“

По познатата схема от видеата с Румен Радев и Бойко Борисов, във Фейсбук се разпространява и фалшиво видео с Васил Божков, бизнесмен, санкциониран по закона „Магнитски“ в Съединените щати.

Клипът започва с Наталия Герджикова, репортер в Нова телевизия, но с глас, различен от нейния. Следва Божков, но представен като „Василий Божков“, който казва, че „системата гарантира доход от 4500 долара на месец и правителството вече не може да го скрие“. Накрая, както и в останалите видеа, потребителите биват отправяни към допълнителни подробности в сайт, където отново да оставят лични данни.

И тук се забелязва как в части от видеото картина и звук се разминават. Изговарянето на „4500“ е накъсано, непълно и не звучи като човешка реч, което е характерно при използването на изкуствен интелект.

Проверката на Factcheck.bg установи, че кадрите с Божков са взети от негово интервю за Станислав Цанов в YouTube канала му на 27 март 2021 г. Оригиналът с кадрите на Наталия Герджикова са от нейн репортаж по Нова телевизия под заглавие „Васил Божков остава в ареста“ от 26 август 2023 г.

Проверка с инструмента llElevenLabs вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Че аудиото е генерирано от изкуствен интелект показва и резултатът от AI or Not.