Закриват складове за дърва, да ги оборудват с камери е скъпо /снимки/

Между 10 и 15% от складовете в Бургаски регион за дървесина са подали заявление в Регионалната дирекция по горите за прекратяване на дейността си.

Това съобщи  инж. Венелин Радков, директор на РДГ, който взе участие във внезапните проверки на избрани обекти, проведени днес с журналисти. Причината е скъпата техника, с която трябва да бъдат оборудвани от януари т.г.

Инспектирани бяха складове за дървесина в Средец, Карнобат и Бургас. Проверките бяха за поставяне на камери и GPS система. Оборудването трябваше да бъда поставено до 1 януари т.г. с изменението на Наредбата за контрол и опазване на горските територии.

Проверявани бяха и дневниците на складовете, по които се засичаше количеството на извозената и останалата дървесина.

В склад на Дав груп ЕООД в Средец имаше камера, но нямаше монитор. Според наредбата обаче не се изисква, достатъчно е да могат да се предоставят записите от сървъра.

При проверката на склад на ЕТ „Димитър Стоянов 2002“ в Бургас се оказа, че собственикът не бе обучен да работи с техниката си и не можа да покаже записите от камерите. Съставен бе констативен протокол, с който до три дни собствениците да предоставят на магнитен носител на последните движения на дървесина в неговия склад. До момента от началото на годината няма затворени складове, заради липсата на камери. Глобите за физически лица са до 3000 лева, а на юридически лица – до 5000 лева.

Близо 500 са складовете общо в областта. „Очаквам и още складове за подадат заявление за прекратяване на дейността. Те могат да ги затворят и временно, а не да прекратят тотално дейността си, така че ако искат да спестят малко средства и в последствие като дойде пак отоплителния сезон отново ги активират”, обясни инж. Венелин Радков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови