95 дървета на бъдещето отглеждат в ДГС Кости /снимки/

Премахват конкурентните екземпляри с безшумни уреди, за да не смущават гнездещите птици

На територията на Държавно горско стопанство Кости са маркирани 95 „дървета на бъдещето“. Това съобщи директорът на структурата инж. Георги Георгиев, като обясни, че екземплярите са избирани да са с правилно развити корони, прави стъбла и добри показатели. 

„Обикновено в горите се маркира това, което ще се сече, но тук е обратното – маркирани са тези дървета, които ще останат“, подчерта директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Венелин Радков.

Дърветата на бъдещето са в близост до резервата Силкосия. На мястото е извършена сеч през 1976 г. и ново залесяване през 1977 г. През 1995 г. е била проведена отгледна сеч – прочистка. 

Сега дърветата са на около 40-годишна възраст. Избраните „за бъдещето“ са маркирани с бял пръстен и номер. Те трябва да са на най-малко разстояние едно от друго 15-20 метра. Така са избрани 95 дървета, като плътността им е 40-50 броя на хектар. 

Елитните екземпляри трябва да бъдат отгледан и така, че 75% от височината им да е корона, а 25% стъбло. В момента съотношението е точно обратното. За да се развие добре короната трябва да се отстранят близките конкурентни дървета. Те се премахват с безшумни уреди, за да не смущават гнездещите птици и дивечът. Това става на всеки 4-5 години.

„На конкурентното дърво се премахва част от кората и ликото. Така в рамките на три-четири години то само ще изсъхне. По този начин не се унищожават гнезда на птици, просто природата свършва останалата част от работата“, обясни инж. Георги Георгиев.

Методът се прилага от 2008 г. на територията на ДГС Кости и Граматиково. 

На снимките

Горе – инж. Георги Георгиев обяснява за дърветата на бъдещето

В средата - Как се отстранява конкурентно дърво с безшумни уреди

Долу – инж. Венелин Радков показва едно от дърветата на бъдещето

 

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови