Инж. Радков: Сече се 60% от годишния прираст на горите

Горите са 44% от територията на Бургаска област

Годишно в Бургаска област се отсичат 60% от прираста на горите. За миналата година това е 556 куб.м дървесина, съобщи инж. Венелин Радков, директор на Регионалната дирекция по горите – Бургас. Това стана на брифинг по повод Седмицата на гората, в който участваха и инж. Румяна Цветкова от ЮИДП, инж. Димо Димов, директор на Природен парк Странджа, специалисти от РДГ.

„Биомасата, гората като запас нараства. За сравнение в Германия, Австрия и Франция, дърводобивът е 90-100% от годишния прираст“, допълни Венелин Радков.

Директорът на РДГ-Бургас припомни всички положителни промени в законодателството, свързано с горите, предприети през миналата и тази година. Предстои да се регламентира нормативно обществено полезният труд, който да замени санкциите за нарушения, защото имат ниска събираемост. За 2015 г. събраните глоби и санкции са били 15% от наложените и влезли в сила. 

Подготвя се заповед, с която от 1 юли да се забрани издаването на хартиени билети. Осъвременява се информационната система, правят се нови модули за позволителните за сеч, за електронни превозни билети, обясни инж.Радков.

Текст и снимка Ирина Генова

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови