Как се превръща една гора от иглолистна в широколистна /снимки/

Лесовъдите от ДГС Звездец споделят опита си, колеги им дават рецепти

Специалисти лесовъди проведоха изнесено съвещание в странджанските гори на територията на ДГС Звездец.

Как една гора се трансформира от иглолистна в широколистна, експертите видяха в подотдел 226:к, в местонстта Каров пряслоп, ГСУ Стоилово, землище на село Бръшлян.

Гората е иглолистна култура от бял и черен бор, засадена преди около 50 години. На този етап стремежът на лесовъдите е тя да се превърне в широколистна, съставена от местни видове. Тъй като иглолистните видове не се разпространяват естествено на тези надморска височина – 350 м, те страдат от болести и вредители. Част от боровете съхнат.

Затова през пролетта на 20076 г. тук е залесено с 2-годишни фиданки от зимен дъб /горун/, на тераси, по 800 бр. на декар. Широколистните дръвчета се развиват добре.

Впечатление на специалистите направи наличието на червен американски дъб, който не е местен вид и наличието му не се допуска в Природен парк Странджа.

Червеният дъб е бил залесен още през 19867 г., когато все още тази територия не е била природен парк, стана ясно по време на дискусията. 

Как да стане трансформацията на иглолистната гора в широколистна от местни видове? Рецепти дадоха известни ескперти.

Трябва да се извърши сериозно залесяване със зимен дъб, а мъждянът да бъде унищожен чрез пръскане с препарати. Това предложи инж. Жельо Марев, зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие ЮДИП Сливен, който е над четири десетилетия в системата на горите.

Боровете са създали условията за развитието на мъждряна, защото изсушават почвата, разясни инж. Георги Ербакамов от Семеконтролна и лесозащитна станция Пловдив.

Специалистите се обединиха около идеята, че „плевелния вид“ мъждрян трябва да се ликвидира с пречупване на връхчетата, което да се извърши през август-септември. После по естествен начин той ще бъде заглушен от фиданките зимен дъб.

Лесовъдите посетиха обект в подотдел 218:и, местност Поваленото дърво, ГСУ Стоилово, землище на село Бръшлян, където бе редставено бе младо широколистно високостъблено насаждение. Там на практика бе показано как се превръще иглолистната гора в широколистна. Проведена бе дискусия относно лесовъдската намеса и бъдещото стопанисване.

В съвещанието участваха лесовъди, работещи в държавните горски и ловни стопанства, шефове от Регионалната дирекция по горите – Бургас, представители на ИАГ, на ЮИДП-Сливен, семеконтролна и лесозащитна станции, ДПП Странджа, БДЗП, БФБ, общински горски структури и частно практикуващи лесовъди се събраха на изнесено съвещание в странджанските гори.

Специалистите бяха на място в 4 различни насаждения на територията на Държавно горско стопанство Звездец. 

Текст и снимки Ирина Генова