Практика: Лесовъди оценяват годността на дърво, отсичат го /снимки, видео/

Специалисти лесовъди окачествяваха дърво по време на изнесено съвещание в странджанските гори на територията на ДГС Звездец.

Годността на произволно избран дъб в подотдел 109:г, в местността Стрелбището, в ГСУ Звездец, землище на Звездец, бе определена на око от експертите.

Лесовъдите спориха дали дървото може да се окачестви като годно или полугодно. Критериите бяха припомнени от директора на РДГ-Бургас инж. Венелин Радков. Годни са, когато строителната дървесина е над 50% от стъбления обем при широколистните видове /какъвто е в случая/ и над 70% от този при иглолистните. Негодни – под 25% от стъбления обем. Полугодни – от 25 до 50% при широколистните видове.

Дървото в последствие бе отсечено и разкроено на асортименти. След прецизно мерена на трупите с рулетка, то се оказа полугодно.

На съвещанието присъстваха лесовъди, работещи в държавните горски и ловни стопанства, шефове от Регионалната дирекция по горите – Бургас, представители на ИАГ, на ЮИДП-Сливен, семеконтролна и лесозащитна станции, ДПП Странджа, БДЗП, БФБ, общински горски структури и частно практикуващи лесовъди.

Специалистите бяха на място в 4 различни насаждения на територията на Държавно горско стопанство Звездец. Те огледаха дърветата, дискутираха върху отглеждането им и дадоха идеи за бъдещото им стопанисване.

Текст, снимки и видео: Ирина Генова