Гъба унищожава боровете в Бургаско /снимки, видео/

Правило на швейцарците: Търпението е по-евтино от залесяването

В крайградските паркове на Бургас и Минерални бани съхнат иглолистните гори, съобщиха специалисти-лесовъди. Около 12 000 декара са засегнатите площи в Бургаска област.

Затова днес на терен бе проведена пресконференция, където бяха разяснени причините, както и за мерките, които ще се предприемат.

Съхненето на боровете се причинява от гъбата Sphaeropsis sapinea, обясни  доц. Здравко Сталев - експерт от Опитна станция по дъбовите гори.

В лесопарк Минерални бани е било залесено преди 40-50 години с черен бор (Pinus nigra) и алепски бор (Pinus halepensis). Отначало ефектът е бил добър, но след няколко сушави години и последвала влажна, са започнали гъбните заболявания. Сега съхненето е  обхванало иглици, леторасли и клони, както и на цели дървета.

Гъбата е много агресивна – само за два месеца унищожава дървото, допълни Сталев. В световен мащаб няма измислено средство срещу вредителя, гората се спасява само със санитарна сеч.

Според Здравко Сталев тук ще трябва да се извърши залесяване на кедър и каменен дъб, които са подходящи за бедната и суха почва.

„Швейцарците са казали, че търпението е по-евтино от залесяването“, опонира му инж. Румен Желев - експерт от Югоизточно държавно предприятие. Според него гората ще се възобнови по естествен път.

„Гората се отглежда със сеч, а не с окопаване“, обясни Желев, като допълни, че всяко действие на лесовъдите ще бъде публично оповестявано, за да се информира обществото. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Текст, снимки и видео: Ирина Генова