Ето как в Странджа отбелязват месеца на прилепите

И тази година дирекцията на ПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите ще проведе редица срещи с подрастващи по повод Месеца на прилепите. 

На 7 октомври беше първата от този вид инициативи на екип на ДПП „Странджа” с децата от бургаското училище „Петко Росен”. 

Директорът на парка инж. Румяна Цвяткова увлече интереса на подрастващите със слабо известни факти за тези загадъчни и непознати същества.

“Месец на прилепите” е информационна кампания, по време на която всеки интересуващ се може да научи повече за всички прилепи, с които е живяло и живее човечеството от милиони години.  През октомври у нас се отбелязва и общоевропейската инициатива “Нощ на прилепите”, свързана с Международното споразумение за опазване на прилепите, подписано и от България.

Прилепите са с уникална биология - раждат по едно-единствено малко, живеят 35 години и повече, уязвими животни са, особено през периодите на размножаване и зимуване. Те са изключително полезни, защото унищожават много насекоми и вредители, като по този начин играят важна регулираща роля в горските екосистеми.