Зачестяват сигналите за измами с продажба на дърва за огрев 

Във връзка със зачестилите сигнали за измама с покупко-продажба на дърва за огрев на местното население на територията на страната, Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите призовават гражданите при съмнения за злоупотреба да подадат сигнал за съдействие на тел. 112.

С наближаването на зимата горските инспектори от ИАГ и от регионалните дирекции по горите все повече регистрират злоупотреби за нерегламентирана търговия между продавачи на дърва и потенциалните им клиенти. Най-често измамите се състоят в това, че купувачите не получават реално платеното количество, а много по-малко. 

Получени са множество сигнали за физически лица от ромски произход, представящи се за доставчици на дърва. Дървесината се продавала без превозен билет, доказващи количеството и нейния законен произход предлагали предимно на възрастни хора. Често продавачите се представяли от името на кметове, кметски наместници и юридически лица.

На адрес за доставка на дървесина не е предоставен превозен билет, за което е съставен акт на продавача за продажба на дървесина без превозен билет. Лицата, автомобилът и дървата са задържани от органите на МВР и е образувано дознание за измама. Платените суми от местните жители ще бъдат възстановени.

Горските инспектори от ИАГ и РДГ съвместно с полицията за последния месец са извършили проверки на 95 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 314 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 483 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 525 ловци и 1652 адреса на доставки на дървесина. 

В хода на проверките са съставени общо 167 акта за установени нарушения на Закона за горите. Актовете са за съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка и/или общинска марка, непридружена с превозен билет, за транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет, добив на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, транспортиране на дървесина с превозни средства неснабдени с GPS - устройства и/или снабдени с нефункциониращи проследяващи устройства и други. 

Със съставените актове и констативни протоколи са задържани над 330 пространствени кубически метра дърва за огрев, 0,5 плътни кубически метра обла строителна дървесина, 10 моторни превозни средства, 3 коне, 6 каруци и 7 моторни триона.

Проверките за спазване на горското законодателство продължават.