Индиговите деца на българското вино

Филип Харманджиев, собственик на винарна Дамяница и симбиотична ферма Чифлик Ливади и главен винар Иво Тодоров

са наречени   ”Индиговите деца на българското вино”, защото също като тях имат неповторим характер и са своеобразно предизвикателство към традициите в бранша. 

Имат своята натур философия и използват биодинамиката като земеделска практика. Вярват, че 90 на сто от виното е в гроздето. залагат на  автентичен тероар. Търсят места, където микроклиматът, вулканичната геоморфология,почвите, наклонът на хълмовете, слънцето и  фазите на луната, вятърът и нощните температурни амплитуди - всичко помага на гроздето и виното да изявят най-доброто от себе си. Резултатът са вина, които впечатляват дори винените сноби.

Изключителен бонус са и  лозята на компанията в района Ничия земя - граничната зона между България и южните й съседки. No Man’s Land –а  под  металните кльонове и бодливата тел, между социализма и капитализма от миналия век, е  екологичен рай – съхранен див и девствен, без замърсяване, със запазена растителност и животинска среда, в който прецизно подбрани сортове грозде  се къпят в слънце и дават сочно и ароматно грозде.

Отличителната индивидуалност на вината на „Дамяница”се придава от Широколистната мелнишка лоза и свързаната с нея Ранна мелнишка лоза. Сортът Широка мелнишка лоза, известен още като "Мелник", е един от най-старите сортове грозде  в света и уникален за България. Той расте единствено около Мелник и близките села. Мелник е къснозреещ сорт - гроздоберът е в средата на октомври. Виното от този сорт е плодово, с меки танини, с типичен вкус. Някои от вината от този местен сорт са с аромат на тютюн и кожа, подходящи са за отлежаване в дъбови бъчви, което им придава топлота и изтънченост във вкуса.

Винарната  произвежда  атрактивни  вина и  от сорта Рубин – интересна  кръстоска  между италианското Небиоло и  френската Сира, създаден в България преди повече от половин век и отглеждан само в южния централен регион на страната.

Няма да чакате дълго за да опитате. Още този петък,17 април,с любезното съдействие на фирма БИБЕНДУМ, в  Къщата на виното след 17:30 ч  Ви очакват  за дегустация както следва:

Волкано Вионие Органик, Реколта: 2013   Сорт: 100% Вионие 

Произход: Най-новият проект на Винарна Дамяница и поредната стъпка към земеделие в хармония с природата. Гроздето, използвано за Волкано Вионие Органик 2013, е набрано от младо лозе, намиращо се в село Изворово, близо до Харманли. 

Реколта 2013 е била много добра, затова Иво Тодоров решава да експериментира като създава това нежно, ефирно вино, идеално за първите пролетни дни и предстоящи празници. 

Гроздобер: Ръчно брано в малки касетки в края на месец август. 

Дегустационни бележки: Подходящо за консумация веднага в комбинация с ароматни храни, печена риба и др. 

Винификация: Гроздето за Волкано Вионие Органик 2013 е сертифицирано като органично, защото притежава удостоверение от инспекция за спазване на правилата за обработка и отглеждане. Не се допуска използването на пестициди и минерални торове. За да достигне до избата са използвали хладилен камион, където е поддържана ниска температура (10°C). След това е сортирано ръчно и оставено да ферментира при умерена температура за 3 месеца с утайките. По време на този процес виното не е имало контакт с дъб. Бутилирано в тъмна бутилка с винт, за да се запази свежестта му.

Уникато Мелник & Руен, Реколта: 2010    Сорт: Мелник & Руен 

Произход: Серия "Уникато" е създадена с идеята да се представи уникалността на типичните български сортове. Плодови, плътни вина, с добра продължителност и богати аромати и вкусове, наситени от жаркото слънце на Тракия. 

Дегустационни бележки: Цвят: Плътен, тъмно гранатов цвят.Аромат: Компексен нос, доминиран от цветисти нотки, масло, ванилия, дива ягода, череша. Вкус: Средно до плътно, хармонично тяло с фини, зърнисти танини и усещане за сочен плод на финала заедно с пикантно горчив акцент на тютюн. 

Винификация: Гроздето е от лозя с добре изразени наклони и леки, песъчливи почви. То е сортирано внимателно. Част от съдовете са ферментирали с цели (несмачкани) зърна. Виното е отлежало в комбинация от бъчви от български и френски дъб за около 7-8 месеца.

Уникато Рубин, Реколта: 2008    Сорт: Рубин 

Произход: Със серията "Уникато" екипът на Дамяница си поставя за цел да показва класни вина от малко известни сортове, но с неподражаем стил. Сорт Рубин е селектиран в България като е получен от кръстоска на сортовете Небиоло и Сира през 1944 г.

Гроздобер: Гроздоберът започва при изключително добро узряване, дори частично завяхване на зърната, за да се получи по-добра концентрация на аромати. 

Дегустационни бележки: Изключително наситен, непрогледен гранатов цвят. Вино с динамика и интригуващ контраст между горещ нос с изявени аромати на сушена слива, орехи, чушка, касис и шоколад, заедно с хладно и стегнато тяло с горчиви танини и много дълъг финал. 

Винификация: Отделните ферментатори са подложени на различни режими на ферментация. Отлежава в бъчви от български и френски дъб.

Волкано Розе Каберне Совиньон & Гренаш, Реколта: 2013   Сорт: Каберне Совиньон & Гренаш 

Произход: Волкано Розе 2013 е в красива и романтична бутилка, със съвсем нова визия. Гроздето за това вино е набрано от два лозови масива, които се съчетават много добре. Сортът Гренаш развива ароматите си близо до изгасналия вулкан Кожух, а сорта Каберне Совиньон е от Южна България, близо до Ихтиман. 

Гроздобер: Гроздето е ръчно брано в малки касетки. 

Дегустационни бележки: Волкано Розе е изключително свежо и плодово благодарение на Каберне Совиньон и елегантно и нежно заради Гренаш. Подходящо за консумация добре охладено в комбинация със свежи и леки храни като морски дарове, бели меса и пролетни салати. 

Винификация: За да достигне гроздето до избата е използван хладилен камион, където се поддържа ниска температура (10°C). След това е сортирано ръчно и охладено преди да се пресова. Сокът е извлечен внимателно, за да се избегне отделянето на феноли, благодарение на което на Волкано Розе се придава този така нежен вкус. Виното ферментира при умерена температура (16°C) за 3 седмици, след което е оставено 2 месеца върху утайки. Бутилирано в провансалска бутилка и затворено с корк.

Снимки

Горе - Филип Харманджиев

Долу - Иво Тодоров

 

Автор Анна Дундакова

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови