Белогвардеецът Лукеанов е първият технолог на „коняк“ в България

Производството на коняк е процес, който, ако не беше създаден в миналото, днес едва ли щеше да съществува

заради прекалено дългосрочната възвръщаемост. Иска се огромно търпение да направиш коняк. Процесът на узряване на напитката може да продължи над 50 години.

От самото начало конякът е бил насочен към чужденците, предимно към англоговорящите и скандинавски народи. Това е френският парадокс, защото и днес 97 % от производството на коняци е предназначено за чужбина.

Българският „конякът” е винено бренди, с която много хора свързват Евксиноград и с право: историята му в стопанството е на почти 80 години. Първият технолог е белогвардеецът Лукеанов, който бяга от съветската власт и намира подслон в България. Отначало се спазва френската рецепта, според която конякът се прави от юни блан, после се намесва и българският димят. Дестилира се в шарантски казан.

След 1947 г. по Закона за Държавния спиртен монопол производството на винен дестилат става държавна политика с трайна икономическа перспектива. Първата промишлена партида винен дестилат от 1200 хл е произведена през 1948 г. През 1951 г. в Цеха за високоалкохолни напитки в Павлово в София се залагат за стареене 200 т дестилат, от който през 1954 г. се произвежда първата партида винено бренди. На етикета му е изобразен грозд от сорт Димят и чаша с кехлибаренозлатист цвят и надпис Винен коняк. По-нататък производството нараства бързо и за периода 1960-1990 г. се движи между 4400 и 12 000 хл. Най-големи количества винен дестилат са произведени през 1968-1969 г. - около 20 000 хл.

Следващият етап от историята на българско винено бренди е свързан освен с избата в Евксиноград с двата винзавода в Преслав и Поморие. Преславският завод е пуснат в редовна експлоатация през 1966 г с корпус за стареене и купажното отделение, а една година по-късно започва работа и бутилковото отделение и поточна линия за 2500 бутилки на час. Една година по-късно заводът достига пълната си мощност и произвежда 15-16 млн. бутилки годишно. Разработват се и първите асортименти българско винено бренди - Плиска с 5-годишно отлежаване и Преслав от 7-годишен дестилат, създадени през 1967 г., бренди Слънчев бряг от 3-годишен дестилат, разработен и внедрен през 1975 г., Плиска 1300 от 13-годишен дестилат по случай годишнината от създаването на българската държава. Върхът на производството на винено бренди тогава в Преслав е Велики Преслав от над 17-годишен дестилат - напитка с изключителен аромат, пълен завършек и послевкус, мек и с много финес.

Двата   социалистически завода разполагат с научнообоснована технология, с модерно оборудване и амбициозни технолози, които със създаването на производствените помещения изграждат и себе си като специалисти в тази специфична технология и като дегустатори на винено бренди.

Строителството на втория завод за винено бренди в България в Поморие започва през 1968 г. и през 1970 г. вече е пуснат в експлоатация. Още същата година се бутилират първите количества винено бренди с етикет Поморие от 5-годишен дестилат. През 1971 г. започва производството на Плиска от дестилат с възраст от 3 до 5 години. От 1972 г. се бутилира Плиска Несебър от над 2-годишен дестилат, стафиди и сухо хересно вино. През 1974 г. се внедрява новият асортимент Поморие 30, от 1975 г. започва производството на бренди Слънчев бряг. През 1977 г. по случай годишнината от битката при река Ахелой и победата на цар Симеон Велики над ромеите се появява Плиска Ахелой от над 12-годишен дестилат. От 1981 г. се произвежда Черноморско злато - гордостта на едноименната фирма на брега на Черно море, дестилирано по класическия метод от специално подбрани вина в Поморие, отлежало в дъбови бъчви над 17 години.

Две много важни за дестилатите на България имена са тези на професорите Личев и Дюлгеров. Последният въвежда промишлената дестилация в Преслав преди повече от 50 години и започва  конячното производство в България.

Дестилационните колони са проектирани и конструирани от професор Нушев, преподавател по винени дестилати в Пловдив и инженер Минков. Затова и са известни под името НМ 3000. Принципът на дестилация е един и същ от столетия насам. По същия начин, по който се дестилира коняк, се дестилира и спирт, и петрол, и розово масло. Разликата идва от майсторството да концентрираш всеки от компонентите, което зависи от точката им на кипене. Полученият дестилат трябва да е  с добър потенциал за развитие.  А самото развитие се определя от екстракционните процеси и процесите на микрооксидация протичащи при отлежаването в дъбови бъчви от 300 до 500 литра в продължение на десетилетия.

Днес „Черноморско Злато” Поморие произвежда виненото бренди Черноморско Злато 5 г.-0,5л., 0,7л., Бренди Черноморско Злато 17г/ХО-0.7 л и Бренди Черноморско Злато 33 г/ХО-0.2л, 0.7л

Това е винено бренди, произведено по класическа технология от винен дестилат, отлежал над 33 години в дъбови бъчви. Откроява се с уникален златисто-кехлибарен цвят, запомнящ се комплексен аромат, съчетаващ в себе си ванилия, карамел и смокини, изключителен вкус и незабравим финал.

Петъчна дегустация на вина  от Черноморско злато-Поморие - 2.10.2015 г  след 17:00ч. Винен салон Дундакови Казанлък.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови