Няма кой да бере гроздето в Бургаско

Реколтата е поверена на пенсионери и роми

Добра реколта от грозде ще приберат тази година лозарите ни. 2015 г. се очертава като най-успешната за последните 30 г., твърди инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното. Според него се очаква в шарпаните да влязат минимум 250 хиляди тона. За сравнение през 2014 г. винарските предприятия са преработили едва 109 хиляди тона.

С отлично качество на гроздето се хвалят в Сливенско и Ямоблско. Захарността достига до 23-24 градуса, лозята дават по 1000 кг от декар. Цената тръгва от 60 ст. и достига до 1 лев за килограм грозде. Първо се берат мускатовите бели сортове, по-късно - червените. Някои производители избързват да си продадат реколтата, въпреки че захарността на гроздето им е все още 20-21 градуса.

Макар и различни по добиви и качество в различните райони на страната,лозарите са доволни от реколтата, но се оплакват от липсата на работна ръка. Младите берачи на грозде са само в рекламите, а иначе се разчита на възрастните хора по селата и ромите, които според патили правят повече бели, отколкото да са полезни.

От недостиг на работна ръка се оплакват и в Бургаско. "Много хора заминаха на гроздобер във Франция. Знае се, че там заплащането е някъде към 50 евро на ден. Но при нашите условия с тези изкупни цени няма как да се плаща толкова", коментира Росица Симеонова, председател на местната Лозаро-винарската камара, пред "Фермер". Лозарите в Бургаско обаче са недоволни от добивите и качеството на гроздето. Реколтата е слаба, макар и доста по-добра от миналогодишната, която бе унищожена от дъждовете и наводненията. "В сравнение с миналата година имаме 50% повече грозде, но за сметка на това качеството не е толкова добро", коментират лозарите в Поморийско.

Средно между 800 и 1000 кг на декар са добивите в региона. В момента тече кампанията по изкупуването на бялото грозде. Качествените сортове като "Мускат" и "Шардоне" се търгуват по 70-80 стотинки на килограм. По-масовите като "Димят", "Мискет" и "Юни план" са между 40 и 50 стотинки. За червените сортове се очакват между 50 и 60 стотинки, приблизително колкото се търгуваше и миналата година. "Годината е съвсем нормална, нито силна, нито слаба. Изкупните цени също се запазват без промяна, затова цените на виното и ракията също ще останат същите. Няма причина да се повишат, нито да се намалят", коментира изпълнителният директор на "Черноморско злато" - Поморие Йордан Панайотов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови