Вината, също като нас - хората, ”мигрират”

Barton & Guestier поставят началото на т. нар. авторски етикети във винарството

Вината, също като нас - хората, ”мигрират” през граници, през предразсъдъци, през небцата ни. Не отказват вода и храна, но не са се запътили към Германия, а към сърцето ни.

Зад кулисите на всяка миграция стоят потребност и интереси, стоят трафикантите. Крайно време беше да разкрим истинското лицето на този  трафикант-търговеца на вино! Благодарение на Негово величество Negociant/фр/ вината са обиколили света и са ни направили по-добри.

А когато зад името на такъв пионер-негосиант като Бартон и Гестие Barton & Guestier, стои 300-годишна история, редно е да свалим шапки!  Barton & Guestier е първа френска марка, позната на милиони потребители по целия свят. Присъства в 130 страни на 5 континента и произвежда вина AOP (САО) и IGP (защитено географско указание или Ван де Пеи) в най-големите винарски райони: Бордо, Долината на Лоара, Бургундия, Божоле, долината на Рона, Лангедок, Гаскония, Прованс и Корсика.

Домейн Бойар е поредния им лоялен партньор.

Barton & Guestier поставят началото на т. нар. авторски етикети във винарството.

Основателят на компанията, Томас Бартън, напусна родната  си Ирландия в началото на 18-ти век и емигрира в Бордо, когато е бил само на 30 години.Като истински авантюрист, той основава своята лозаро- корабна компания в 1725. Много бързо, усилията му носят просперитет и от 1747 г. Томас Бартън е смятан  за Bordeaux  номер едно негосиант и верните му клиенти го нарекли "Френския Tom" . Той е не само износител на вино, но и първи купува и създава  свои винени шата .

През 1802 Хю Barton, внукът му и наследник, партнира с Даниел Guestier, умел френски търговец и познавач от Бордо , за да създадат компанията Barton & Guestier .

Château Magnol е  сърцето на Barton & Guestier. Това е фантастично винено шато от 18 в. близо до Bordeaux, портата на престижната апелация Médoc и заедно с "Томас Бартън" и "Germain Ramboa" (първата изба на компанията), крие изключителна колекция от над 20 000 бутилки.

Там е седалището на дружеството, където специален екип от 40 души работят в партньорство с около  200 винопроизводители  на най-големите френски вина.

Château Magnol също е реномирана къща за гости и престижна винена Академия.

Домейн Бойар ни предоставя за дегустация:

Бартон и Гeстие  Розе Д'Анжу, Фрация, Регион: Лоара 

Силно ароматно вино,интензивен сьомга-розов цвят, с тонове на сладки червени плодове и подправки- нотки на черен пипер. Съставено от 70% Grolleau/Гролю/ и 30% Каберне Фран.

Grolleau/ Гролю/ или Grolleau ноар е червен  френско винен сорт грозде, което се отглежда предимно в долина на Лоара, Франция. Името произлиза от френската дума grolle, което означава "врана"за да се отразят черни плодовете на лозата Grolleau. Най-често от него се  правят розе вина, особено в Anjou регион.

Подходящи храни: морски храни, риба

Бартон и Гeстие Мерло Резерва, Франция

Интензивен нос, доминиран от червени плодове , с подправки и  дъбови нотки ,кръгло и еластично вино,добре подплатено  с  меки танини.

Следващият мигрант по небцата ни ще бъде харизматичния Неро Д’Авола - един от най-значимите сортове за червено вино в Сицилия. Той е кръстен на град Авола, намиращ се в южната част на Сицилия. Виното Неро Д’Авола често е сравнявано с вината Шираз от Австралия и Калифорния заради съдържанието на сладникави танини и леко парлив вкус. Сортът Неро Д’Авола влиза в състава на вино Марсала.Въвеждането на сорта  в Сицилия се дължи на финикийците, древните гърци първи започнали да култивират  Неро Д’Авола, последвани от римляните. 

Da Luca Nero d'Avola 2013/14, Сицилия, Италия

Да Лука Неро Д’Авола са мощни вина, топли, хармонични и подходящи за отлежаване в дъбови бъчви. Създадени от 100% Nero d'Avola грозде, отгледано върху плодородните вулканични почви на Сицилия.

Имат  ярък рубинено-червен цвят с живи лилави нюанси. Сложен аромат, долавят се нотки на виолетки и подправки – карамфил, череша, къпина, касис, малина и шоколад.

Може да съчетааете вино Неро Д’Авола с храни като ризото, паста, агнешко, червени меса и различни видове сирене.

Този петък, 25 септември, Виненият салон на Дундакови прилага миграционната политиката на на г-жа Меркел на  „Отворени врати”.Макар лично да  имам  убеждението, като скромен „негосиант”, че  проблемът с „храненичетата”, с които се сдобиваш неминуемо при дегустации, е  не да ги нахраниш и напоиш, а да ги просветиш, да ги опитомиш, прочие да им създадеш ценностна система.

Г-жа Меркел, като дъщеря на пастор, би трябвало по-добре от мен да си дава сметка,че „пътят към Ада” винаги е бил постлан с добри намерения.

Автор Анна Дундакова

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови