Кулинарен виртуоз вае 3D картини от ястията си /снимки/

Шеф Ивайло Цонков измисля рецептите си на момента, съчетава вкус и визия

Лодка с платно от чипс от рибена кожа, плаваща в езерце от сос Холандез е една от последните 3D картини на шеф Ивайло Цонков. Ако не бяха толкова вкусни, кулинарните му шедьоври със сигурност щяха да са експонати на някой музей за съвременно изкуство, категорични са неговите клиенти.

Шеф Ивайло Цонков е главен готвач в петзвездния балнеохотел „Поморие“ от няколко месеца. Преди това беше шеф на изисканата кухня на хотел „България“ в Бургас.

Шеф Иво разкри част от тайните на шедьовъра си наречен от негови колеги „Яхтата Евдокия“. Името, което му даде обаче кулинарят е доста по-прозаично – „Филе от див черноморски лаврак с мус от сьомга, сос Холандез и сотирани зеленчуци“.

Ето какво разказа шеф Цонков, докато приготвяше 3D инсталацията си:

Изваждат се двете филета от черноморски лаврак, одира се кожата, премахва се средната кост. Филетата се обезкостяват с пинсета.

Мусът от сьомгата се прави в блендер, само с малко сметана, нищо друго. Мусът се слага между двете филета, запечатва се в тиган и се довършва във фурната.

От кожата на лаврака се прави чипс. Поставя се в тиган с малко сол и се затиска отгоре с по-малък тиган, след което се слага на котлона да се запече. В загрят тиган става за около 30 секунди /от всяка страна/.

Приготвя се сос Холандез по традиционната рецепта.

Гарнитурата  – зеленчуците/моркови, пипер/ се нарязват на „жулиенчета“. Подправят се със сол, черен пипер и мащерка и се пускат за кратко в нагорещена мазнина.

Платноходката се прави с въображение.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови