Солена палачинкова торта от Айтос в надпревара за гозба №1 на България

Седем града домакинстват на международно кулинарно шоу

Над 100 майстори на черпака вече влязоха в лютата битка за гозба номер 1 на България. Рецептите, с които нашенци от цялата страна се състезават в кампанията "Мислиш си, че познаваш вкуса на България?", събраха само за седмица интереса на 400-хилядна публика в сайта www.iknowBulgaria.bg и едноименната фейсбук страница. Инициативата е на Министерството на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC и International WomenТs Club. 

До 24 април 2016 г. всеки може да изпраща на сайта www.iknowBulgaria.bg рецепта на ястие, характерно за своя край. Идеята е да бъдат откроени гозбите, които представят страната ни по най-добрия начин и които всеки от нас би препоръчал на чуждестранните туристи. Състезателните категории са четири - предястия и салати, супи, основни блюда, десерти и печива. Жури от Асоциацията на професионалните готвачи и Кулинарна Академия HRC ще определят финалистите. 

Топ 100 на най-оригиналните родни рецепти ще бъде ясен на 26 април. Тогава започва вторият етап от кампанията - международното кулинарно шоу "България посреща вкусовете на света", което ще се проведе в 7 града. Най-креативните участници в надпреварата с рецепти ще бъдат поканени да се включат в гигантската пътуваща кухня. Те ще презентират блюдата си на място в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново.

Близо 20 държави са заявили участие. Всяка от тях ще представи на българите своята култура, обичаи и свързаната с тях традиционна храна.

Рецептата на айтозлийката Красимира Георгиева за Солена палачинкова торта е сред фаворитите през изминалата седмица. Другите, които се откроиха още в началото са Чорбаджийска салата от Хасково,гевречета от Велико Търново, Свинско по троянски от Пловдив и Леопардов бриош с шоколадова глазура от Русе.

Солена палачинкова торта

Красимира Георгиева, Айтос

Продукти

5 бр. яйца

1/2 коф. вода

1 ч.л. сода бикарбонат

1/2 коф. кисело мляко

1 к.л. сол

500 г брашно

100 мл. олио

300 г майонеза

200 г лютеница

200 г кашкавал

200 г сирене

200 г шунка

6 бр. кисели краставички

1 бр. морков

1 консерва царевица

Рецепта

за палачинките:

1 яйце

1/2 кофичка кисело мляко

1/2 кофичка вода

1 к. л. сол

1 ч. л. сода бикарбонат

брашно

олио

за плънката:

200-300 г майонеза

лютеница

200 г кашкавал

200 г сирене

200 г шунка

5-6 кисели краставички

за декорация:

4 сварени яйца

маслини

царевица (от консерва)

1 морков

Посочените продукти за палачинките се смесват и се разбъркват, като се слага толкова брашно, така че да се получи гъста каша. В намазан с олио тиган се приготвят палачинки и се оставят да изстинат. Кашкавалът и сиренето се настъргват. Шунката и киселите краставички се нарязват. Тортата се сглобява като се редят палачинка, майонеза, сирене, палачинка, майонеза, шунка, палачинка, лютеница, кашкавал, палачинка - и така, докато свършат продуктите. Тортата се намазва с майонеза от всички страни и се декорира със сварените яйца, нарязаните на шайби маслини и морков и с царевица (или според въображението ви). Оставя се в хладилник за няколко часа, за да стегне.

Снимката е илюстративна