Пригответе си домашна бира с Дионис-Елена ООД

Продължаваме да представяме участниците във ВинотоФест, който ще се проведе на 1 и 2 юли в експоцентър Флора в Бургас.

Дионис-Елена ООД е семейна фирма, базирана в Русе. Дружеството внася, изработва и комплектова апарати за анализи на гроздова мъст, виноматериали, вина и ракии; комплектова и разработва системи за пречистване на вода за различни цели. Фирмата напълно проектира и оборудва лаборатории; предоставя методологична и практическа помощ.

Абсолютен хит в момента е производството на домашна бира, което фирмата предлага. Идеята да се предлага комплект за домашно производство на пиво е на Цветанка Николова. Тя е възпитаник на университета в Брайтън, специалност „Технология на виното и пивото и агрономия“, и дошла да работи в семейната фирма „Дионис-Елена“ като добър продължител на фамилните традиции в тази област. 

В Англия има магазини, в които се предлагат съдове, ферментатори и бутилки за съхранение на бирата и това беше мотивът ми да направим наш, български комплект, разказва технологът Цвети.

 

Ето и рецептата:

Изберете подходящ 19 литров съд за ферментация, добре е да е от 20-литра минерална вода, защото самата тя се използва. Водата трябва да е 17 литра. 

Кутията с малцовия екстракт се затопля на водна баня, а след това се прехвърля в кофа със 7 литра от общото количество вода, която е предварително затоплена до не повече от 40˚С. 

Разтваря се 1 килограм бяла или кафява захар в останалото количество вода – 10 литра. Прехвърля се водата с малца и водата със захарта в съда за ферментация. Поръсете дрождите на повърхността на материала и ги оставете да плуват отгоре. Два дни след като сте вложили дрождите се добавя диамониев фосфат.

Първа ферментация

При производството на бира ферментацията трябва да протича на тъмно и хладно (16-20˚С). Трябва всеки ден да се следи как протича ферментацията и както при другите ферментации да се опитва на вкус. 

Обикновенно при правилно протичане ферментацията приключва в рамките на 5-6 дни. При загуба на сладкия вкус първата ферментация е протекла и можете да се подготвите за:

Втора ферментация

За разлика от първата ферментация, втората може да протече или в стъклени или полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане (рециклиран или втора употреба кег) задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно (16-20˚С). Бирата трябва да се декантира след първата ферментация – да бъде отделена от утайката. 

Към така готовата бира се добавят 50 грама захар и екстрактът от хмел предварително разтворени в малко количество от бирата. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките като се оставя празно място за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно (12-20˚С). Втората ферментация протича по-бавно от първата за 5 до 10 дни.  

РЕЦЕПТАТА ЗА ДОМАШНА БИРА ВИЖТЕ ТУК!

http://www.dionislab.bg/images/Beer_KLIENTI.pdf

Ето и още за фирмата:

Дионис-Елена ООД извършва анализи на технически показатели на виноматериали и вина - алкохолно съдържание, летливи киселини, титруеми киселини, остатъчни захари, pH,  специфична плътност, серен диоксид. Фирмата също така внася, изнася и комплектова лабораторна и декоративна стъклария, уреди, апарати, консумативи и разтвори. 

От 2013г. фирмата работи с енологични продукти и предлага енологични консултации.

Всичко за виното, ракията, бирата и сайдера

Готови комплекти за производство на вино, ракия, бира и сайдер в домашни условия с разработени технологии и включващи всички необходими консумативи.

Дионис-Елена ООД анализира и предлага допълнителни консултации за готовите вина, ракии, бира и сайдер в офиса на фирмата.

Предлага и:

Комплекти за производство на вино 

Комплекти за производство на ракия 

Комплекти за производство на бира 

Комплекти за производство на сайдер 

Аромати и добавки за ракия 

Аромати и добавки за вино 

За почистване на съдове за вино и ракия 

Консумативи за производство на вино и ракия

Добавете коментар


Защитен код
Обнови