Професия: Винен ездач

„FOUR FRIENDS”  или  винарната „Летящите уайнмейкъри”

 

„Виното е религия, виното е страст!”

Тази страст обединява четирима  приятели в идеята за създаване на висококачествени български вина в Южна България, регион с вековна история в производството на вино. Идеята е подкрепена от екип признати специалисти енолози.

Винарната е комбинация от съвременно оборудване и технологии, които отговарят на европейските стандарти за качество, както и дългогодишни традиции и опит в изкуството „винарство”. Разположена е в близост до Стара Загора, край село Горно Ботево.      

Първите лозови насаждения на винарната /40 ха /са създадени през 2006 след подбор  на най-подходящите сортове грозде - Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо, Мурведър. Слънцето огрява лозята над 120 дена годишно.

През 2012 г са произведени първите вина с високо качество и марка „ Four Friends”.

Бутиковата изба иска да налага на пазара вина, характерни за региона, отличаващи се с наситен вкус и въздействащ аромат.

Но гаранцията за качество и стил са хората, които стоят зад този амбициозен проект. Те са движещата сила, те са притегателния център, те са истинските магьосници: агрономът Атанас Шидеров, подпомаган от известния лозар Ерик Моро, енолога Петър Илиев, вдъхновяван от световно признатите специалисти Тиери Хаберер и Александър Велянов.

Последният е български винар, който трудно  се спира едно място. Работата му е свързана предимно с  Австралия - Barossa Valley, където заедно със Стивън Блек движи най-известния си проект Two Friends. Работи проекти в Нова Зеландия,Чили, дори Индия. Наричат го „Виненият ездач”. Велянов  има свое кредо:

„Винарят трябва да живее с виното. Освен, че го прави, той трябва му се радва, да  го почита  и да му отдава цялата си страст!.”

Тиери Хаберер също е виден представител на "летящите уайнмейкъри". Той е наследствен винар, корсиканец с ясно сини очи .След Корсика работи  в Бордо,от където започва приятелството му с един от известните френски винени консултанти, Мишел Ролан.

Двамата са свързани и чрез работата си в различни части на света – от Южна Африка, през Калифорния до България. Работи и с  друг френски енолог, свързан с българския винарски бизнес - Марк Дворкин, създателя на Enira от Bessa Valley Winery, който твърди: "България е новото винено Елдорадо"

„Нашето вино е нашата философия и мироглед за света. То притежава в себе си съвкупност от много качества – букет от аромати, наситен и плътен вкус, нотки от шоколад, ванилия или подправки.

Опитайте вино ни и се пренесете в друг свят - ароматен, магичен, изпъстрен с нюанси и наслада за сетивата!” - подканят  ни  от „Four Friends”

Изкушени сме да направим точно това в петък, 20 февруари 2015 г , в Къщата на виното - Казанлък, след 17:00ч. За целта ще „долети” и 5-тия елемент от избата - Димо Сербезов, за да разлее за Вас:

Зитара Шардоне Барел Ферментед 2013, 0.75л

Наситен сламено жълт цвят с искряща бистрота. Атрактивен и интезивен аромат доминиран от зрял цитрус, печена ядка, ванилия. Вкусът е богат с усещане за тропически плод, масло, благороден дъб. Балансирано, мощно тяло с добра структура, дълъг финал и сериозен потенциал за отлежаване.

Зитара Розе 2013, 0.75 л

Красив кайсиево-розов цвят с блясък. Интензивен нос, в който се долавят аромати на сочни бели плодове, горска ягода. Вкусът е добре балансиран с усещане за бели цветя, сочна праскова и лека минералност. Добре структурирано тяло, мека свежест и дълъг деликатен финал.

Мерло и Сира Резерва  2012, 1 л.

Наситен гранатов цвят. Сложен нос с акценти на виолетки, червени горски плодове и лек нюанс на ванилия.Фино тяло с добра структура с нюанси на горски плодове, подправки, добър финал с леко зърнисти танини.

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови