Създават кулинарна карта на България с рецепти и диалекти   

       

Интерактивната кулинарна карта на България показва диалекти, традиционни ястия и оригинални рецепти от различни региони в страната. По проекта е работено в продължение на четири години.

„Проектът е свързан с изключително много теренна работа, тоест ние обиколихме различни кътчета на България, гостувайки в домовете на хората и записахме много рецепти, голяма част, от които се оказаха забравени стари ястия. Всички тези жени и мъже, които готвиха за нас, го направиха с изключителното българско гостоприемство, усет към храната и традициите и разбира се, на диалект”, разказа пред Нова тв проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН.

Интерактивната карта е не само кулинарна, тя е и карта на българската езикова територия.

„Ние сме обхванали цялата българска територия, там където се говорят диалекти и в извън държавните граници, което не я прави политическа. Това е непрекъсваемото българско езиково землище, което е историко- географско на практика и о обхваща Мизия, Тракия и Македония. И говорите и от двете страни на границата са едни и същи”, допълни проф. Ана Кочева.

Въпреки многобройните прогнози, че диалектите постепенно ще изчезнат, се оказва, че дори и да са на лице промени, през последните години се наблюдава ренесанс на диалектите, коментират още от Института за български език на БАН.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови