Перспективи за винения туризъм: Фестивали, турове, събития в шатата

Виненият туризъм е добре развит в Бургаска област. Оценката в предаването „Виа понтика“ на БНР-Бургас направи организаторът на винени фестивали Ирина Генова. 

ЧУЙТЕ В БНР БУРГАС!

Повод за коментара е вписването на винопроизводството като елемент на нематериалното културно наследство. Според Министерството на туризма освен, че това затвърждава България на световната винена карта, отваря нови хоризонти за развитието на винения туризъм. От ведомството обещават и поставянето на подходящи информационни табели. 

Виненият туризъм се развива в два аспекта, отбелязва Ирина Генова:

"Самите винарни са си направили малки шата с хотелски части. Правят дегустации, винени турове, малки обучителни курсове. Запознават туристите със самото производство. Има шата, които се виждат от магистрала "Тракия", също така в поморийско има няколко. В Странджа има няколко съвсем малки винарни. Втората част са винените фестивали, в които участват и големите производители, но те са шанс за малките изби да представят своят продукция." 

Ирина Генова е организирала 10 издания на винени фестивали-4 в Бургас и 6 в Царево. Царевският "Дионисиеви дни" се реализира съвместно с общината, посочва тя:

"Срещнахме много добър партньор в лицето на общината, искаме да развиваме винения туризъм по морското крайбрежие, да е летен, да има туристи от всички краища на страната и чужбина. Тук се събират малки бутикови винарни, производители на био вино и еко храни." 

Страната е разделена на 12 винено-кулинарни дестинации в интерактивна карта на сайта на Министерството на туризма. Тя посочва и туристическите забележителности по маршрута. 

Регионът е част от дестинация „Южно Черноморие“ и е представен със Стария Несебър, гробницата в Поморие, Морската  градина на Бургас, археологическия резерват Деултум Дебелт, Стария Созопол, Тракийското светилище Беглик таш  и резерватът Ропотамо. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови