Етикет на масата - правилата, които трябва да спазваме

В забързаното ни ежедневие рядко спазваме всички правила за етикет при хранене, а само някои от тях. Добрите маниери и обноски обаче говорят много за нашата същност. Важно е да знаете как да се държите, когато отивате на бизнес среща или някоя официална вечеря. 

Когато става въпрос за хранене има много правила, които трябва да спазвате. На официалните вечери обикновено има много прибори за хранене и трябва да се научите да боравите с тях. Днес ще ви разкажем за някои от основните правила и добри маниери на масата.

Салфетката

На по-официалните вечери обикнове масата е украсена с платнени салфетки с пръстени. Поставете пръстена в горния ляв ъгъл на чинията си.

Изчакайте домакинът или домакинята първ/а да сложи салфетката в скута си и тогава го направете и вие, като разгънете салфетката с едно плавно движение, без да я размахвате. По-големите салфетки може да ги оставите сгънати наполовина, а малките се разгръщат изцяло.

По време на хранене използвайте салфетката често, но само за да потупвате или попивате. Изтривайте устните си преди да отпивате от напитката си.

Винаги поставяйте платнената салфетка на стола, когато ставате от масата. Ако сте приключили с храненето, можете да я сложите на масата, като я хванете в центъра и я издърпате през пръстена с върха, обърнат към центъра на масата. Това е знак за сервитьора, че сте приключили с храненето, както и ако я поставяйте вътре в чинията.

Приборите

Начинът, по който държите приборите за хранене е изключително важен. Дръжте вилицата си с лявата ръка, със зъбите надолу, а ножа с дясната ръка, на сантиметър или два от чинията. При необходимост използвайте ножа, за да придържате храната, когато я поднасяте към устата си.

Подредбата на масата

Ако не сте сигурни коя вилица или кой нож за какво е, запомнете едно основно правило: винаги започвайте отвън навътре. Тоест, използвайте най-външата вилица, която обикновено е за салата. Следващата е за основното ястие и т.н.

Чашата за вода е тази над ножа, а в горния ляв ъгъл на чинията ви е чинията за хляб. Ножовете винаги се поставят с остриетата към чинията. Отляво на чинията се поставят вилиците, а отдясно ножовете и лъжицата за супа. От горната страна на чинията се поставят приборите за десерта.

Кога да започнете да се храните

Ако сте на малък обяд или вечеря, изчакайте докато се сервира на всички, за да започнете да се храните. Ако сте на маса с повече хора, или изчакайте да се сервира на всички, а ако домакинът ви подкани, започнете да се храните.

Как да оставяте приборите

Важно е да знаете как трябва да оставяте приборите, когато си почивате и когато приключите с храненето. Когато оставяте приборите си, за да отпиете от напитката, може да го направите по два начина: единият вариант е да ги оставите в чинията така, че да образуват буквата V. Другият вариант е да поставите ножа си в горния десен ъгъл на чинията, а вилицата до него. Когато приключите с храненето, поставете вилицата и ножа в чинията по диагонал.

Запомнете, че храната винаги се подава надясно. Това правило не важи при хляба. Ако подавате хляб, предложете първо на човека от лявата ви страна, а след това подайте на хората от дясно. Друго важно правило е да отрязвате по една хапка от ястието си. Никога не нарязвайте цялата пържола, когато започвате да се храните.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови