Калифорнийско слънце в бутилка или разгаданата мистерия на Зинфандел

От вината, произведени в Съединените щати, 90% идват от Калифорния.

САЩ се нарежда на четвърто място в света по винопроизводство, като най-интересното е, че основно се изнася за Европа.

Калифорнийският климат, известен с топлите си и сухи дни и прохладни нощи, и съчетаващ топлината на континента с прохладата на океана и образуването на мъгли създава идеални условия за бавното и последователно зреене на гроздето.

Робърт Мондави, основател на едноименна винарна, вярвал, че пътят към по-елегантен живот минава през оценяване на виното, храната и изкуството. Така един ден реализира своята мечта долината Напа да се превърне в световноизвестен център на винената култура.

Предстои Ви в петък, 3 юли 2015 г ,само миг преди  големия национален празник на САЩ, среща с вината на Калифорния във Винения салон на Дундакови.

Вината са ни предоставени за дегустация от листата с вноса на Домейн Бойар.

И това е нашия реверанс към една велика нация!

Geyser Peak е  една от най-старите и реномирани изби в Калифорния. Шардонето на Geyser Peak има известен вкус на тропически плодове, но с по-голям акцент върху ябълковите нотки. Гладък и щедър вкус, с нюанси на къпина и череша, със сладка сливова и кафеена комплексност – мерло от изба Geyser Peak е с плътен вкус и богат цвят.

От винарна Echo Falls споделят, че макар и малко познат на българския пазар, техният продукт Jack Rabbit Rose от сорт бял зинфандел ще спечели нови почитатели и тук. И допълват, че не забравят да добавят по капка калифорнийско слънце във всяка бутилка.

Безспорно най-отчетливо американски е вкусът на сорта зинфандел. След продължително изследване произходът му вече не е мистерия. Специална група специалисти по ДНК на сортовете грозде разкрива преди десетина-дванайсет години след проведени тестове, че сортът зинфандел и италианският сорт примитиво произхождат от хърватския сорт Crljenak Kastelanski – сорт грозде от крайбрежието на Далмация, Хърватста.

Зинфандел е признат за основния и най-разпознаваем калифорнийски сорт американско вино. Повече от 100 години обаче любители на хубавото вино и учени търсеха отговора на въпроса за неговия произход. Изследванията започват през 60-те години на 20. Век, когато изследователи от американския департамент по земеделие забелязват прилика между италианския сорт примитиво, типичен за областта Пулия. Но преди ерата на ДНК-тестовете категорични заключения не можеше да бъдат направени. Все още се търси откъде всъщност виненият сорт Crljenak пък се е появил в Хърватска – предполага се, че е бил привнесен от Албания и Гърция.

Въпреки категоричните ДНК доказателства, съществуват различия в силата на вкуса и размера на чепката на трите вида грозде, а впоследствие различията в отглеждането и култивирането оформят уникалния облик на зинфандел.

Историците смятат, че през 1820 г. собственик на разсадник е донесъл лози от зинфандел, които по произход били хърватски, но внесени в Щатите от австрийска колекция. Самото име зинфандел е американско – най-ранният документиран запис на наименованието е от 1832 г., когато собственик на разсадник от Бостън рекламирал гроздето си с това име.

По време на Златната треска между 1852 и 1857 г. сортът грозде зинфандел е бил пренесен в Калифорния, където става широко популярен, защото се вписва чудесно в климатичните и почвени условия на развъждане. Днес зинфандел е третият по отглеждане винен сорт в Калифорния.

Червените вина от сорта зинфандел са известни с богатия си, тъмен цвят, средни до високи нива танин и високо алкохолно съдържание. От Зинфандел се произведат висококачествени розови и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове: Аликант Буше, Сира и други.

Белите вина от сорта се приготвят от същото грозде зинфандел, но външната люспа на зърната бива премахвана много бързо след откъсването им и така гроздето губи от най-дълбоко пигментираната си част, а в резултат се получава розе вместо плътно червено вино. В Централна Калифорния го обезцветяват и ароматизират с добавяне на Бял мускат или Ризлинг и произвеждат бледо-розовото вино "White Zinfandel" (Бял Зинфандел).

Заповядайте на 3 юли предварително да прочетем Декларацията за независимост!

 

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови