Вижте кой спечели голямата награда на Wine Fest Burgas

Новозеландското вино Совиньон блан Confidence 2014 на винарска изба "Black Cottage" спечели голямата награда на журито на Бургаския фестивал на виното 2015.

Мнението на аматьорите в дегустациите съвпадна с това на професионалистите, защото същото вино бе отличено на първо място и в конкурса „Изборът на потребителя“ за бели вина. В бургаския винен фест вече стана традиция заедно с оценката на професионално жури да има и вот на потребителите.

Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара и асоциация „Активни потребители“, които организираха дегустация на бели и червени вина за посетителите на фестивала. Винолюбителите имаха възможност да опитат от продукцията на фирми, утвърдени в бранша. Бутилките бяха увити в плътна хартия, на която бе написан само съответния номер – т.нар. сляпа дегустация.

На второ място потребителите класираха „Бергуле“ Совиньон блан 2013 на ВИ „Вила Мелник“, а на трето - "Ятрус 2014" Совиньон блан 2014 на ВИ „Тера Тангра“.

В конкурса „Изборът на потребителя“ за червени вина на първо място се класира "Stallion Classic 2012" – Каберне фран, Саберне Совиньон, Сира и Мерло на ВИ „Анжелус естейт“. Второто място бе отредено на "Villa Marvella" Каберне фран 2013 на „Черноморско злато“, а третото място е за РОТО 2010 на „Тера Тангра“.

Днес е последният ден на винения фестивал, който се провежда в експоцентър Флора в Морската градина на Бургас. Празникът на алкохолните напитки продължава.

От 13.00 часа ще бъде проведен блиц курс за начинаещи „Магията на дегустацията“ с Маурицио Ферери – председател на Асоциацията на италианските сомелиери в България.

ИНТЕРВЮ С МАУРИЦИО ФЕРЕРИ ЧУЙТЕ И ЧЕТЕТЕ ТУК!

В 16.00 часа ще има премиери на вина с презентации от сомелиера Вихрен Велков.

 

На снимките

Горе – Посетителите имат възможност да опитат от всички вина на изложението

В средата - Парашкева Янева, секретар на Регионална лозаро-винарска камара – Бургас провежда дегустацията за потребителите

Долу - Сомелиерът Вихрен Велков презентира новите вина

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови