Вижте проектите на Архимория 2015 /снимки/

Футуристични и реални проекти събра бургаската Архимория 2015 г.

Част от тях са заложени в строителната програма на Бургас, а друга ще бъдат изпълнени от частни инвеститори.

Ето и най-ефектните от проектите и техните автори:

Атрактивен проект на бургаското архитектурно бюро „Атика R5“ ще превърне крайбрежната зона в Несебър в модерен парк.

Територията, която обхваща разработката, включва стръмния северен бряг на Новия град в Несебър. Акцент е откритият летен амфитеатър с прилежащото му площадно пространство. Сред новите новите атрацкии са експозона с четири павилиона за изложби, скаутски парк, малък скейтпарк, детска площадка и спортни игрища, както и катерачески стени с алпийски тролей.

Културният дом на нефтохимика в Бургас ще претърпи пълна промяна според проекта на студио „Мотто“, който бе класиран на първо място след конкурс.

Предвижда се създаване на нова, индивидуална визия на сградата и изграждане на частична надстройка в зоната около главния вход, където ще се обособят две нови многофункционални зали и обслужващи помещения към тях.

Пред фасадата ще бъде поставена нова ажурна конструкция, която да обвързва геометрията на старата сграда и надстройката. Проектното решение осигурява разнообразни по големина, височина и разположение зали за ползване както от Културния дом, така и за външни събития.

Интересен проект представя младата архитектка Детелина Бонева. Бизнес хотел резиденс „Тритон“ е нейната дипломна работа.

Сградата е разгърната като платноходен кораб и е ситуирана в Зоната за обществен достъп в близост до авто- и жп гарите. От хотела се открива панорама към Морската градина, Бургаския залив и остров Св. Анастасия.

Други акценти в Архимория 2015 са еднофамилни сгради в местността Мисаря в Созопол и модерна изба на „Черноморско злато“ – Поморие.

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови