Продават за 3 млн. лв. парцела на небостъргача на Ваклин Стойновски в парк „Езеро“

Парцелът в бургаския парк „Езеро“, където бизнесменът и бивш общински съветник Ваклин Стойновски възнамеряваше да строи първия небостъргач в града, е обявен за публична продажба, съобщава Topnovini.bg.

Теренът от 1139 кв.м е изкаран на търг от частния съдебен изпълнител Станимира Николова към Бургаския окръжен съд. Началната цена, от която стартира наддаването, е близо 3 млн. лв. (2 932 010 лв.).

Собственик на недвижимия имот от 2012 г. е Людмил Георгиев, но длъжници по обезпечен с него кредит са Ваклин Стойновски и свързаните с него фирми "Билдингс къмпани", "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" и "Мултипак ПЧПК".

Взискател по делото е „Бауунтернемунг България“ ЕООД, върху имота има вписани 3 ипотеки от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за сумата от общо 5,5 млн. евро.

Срокът на търга е до 14 януари 2016 г. Желаещите купувачи могат да депозират своите оферти в канцеларията на Бургаския районен съд.

Продаваният парцел е мястото на бившия ресторант "Воденицата" в Морската градина на Бургас, където преди години трябваше да се издигне 154-метров небостъргач.

Случаят придоби скандална известност, тъй като заради новото строителство бе съборена сградата на ресторанта – реплика на прочутата Ефендиева къща в Малко Търново. А самият имот се намира на 70 метра от морския бряг, в сърцето на парк "Езеро".

За изграждането на къщата още през 1969 г. теренът е бил обособен като строителен парцел с паркинг до него. С такъв статут той бе продаден през 2004 г. от Министерството на културата на фирмите "Куул плейс" и "Асет лизинг" на Ваклин Стойновски за 240 хил. лв.

Година по-късно промяна в подробния устройствен план на Морската градина с подписа на тогавашния заместник-министър на регионалното развитие Савин Ковачев и с одобрението на местния общински съвет позволи на Ваклин Стойновски да вдигне на парцела многоетажната сграда с височина 154 м и разгъната площ 35 хил. кв.м. Инвестицията трябваше да бъде реализирана до 2010 г., а стойността й се оценяваше на 50 млн. евро.

Първата копка бе планирана за лятото на 2006 г. До нея обаче не се стигна. Впоследствие Стойновски, който излезе като кандидат за кмет на Бургас през 2007 г. и 2011 г. и загуби битката с Димитър Николов, разпродаде бизнеса си в града и замина за София.

БАКБ от самото начало участваше в проекта за строителството на небостъргача в Бургас, като финансира покупката и последващите прехвърляния на парцела в Морската градина, а междувременно придоби и 15 % от него. Останалите 85 % бяха прехвърлени на инвеститора в проекта - "Трейшън хайрайз естейтс". От средата на 2012 г. обаче собственик е физическо лице – Людмил Георгиев, който е получил дяловете от имота като дарение от фирмата.

Парцелът в парк „Езеро“ не излиза за продан за първи път. През лятото на 2013 г. той бе пуснат на търг при начална цена от 1 662 375 лв. Купувач не се намери, което подсказва, че едва ли настоящата преоценка за 3 млн. лв. ще направи имота продаваем.

Снимка: Топ Новини

Добавете коментар


Защитен код
Обнови