Руснаци с BG имоти ще получават 3-годишни визи

България продължава да е една от 10-те топ дестинации за руските туристи

Руските граждани, които притежават имоти в България, ще получават визи за срок от 3 години, а за останалите визите ще са със срок от една година. За деца до 16 години, които посещават лагери, фестивали и други мероприятия, визите ще са безплатни и за срок от 5 години. Това съобщиха министърът на туризма Николина Ангелкова и Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия (Ростуризъм).

Двамата представиха резултатите от заседанията на работната група по туризъм, състояла се в рамките на Българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, предаде БТА.

Визовите облекчения за руските граждани са отразени в подписания съвместен протокол за сътрудничество в областта на туризма между двете държави. В него се набляга на процедурите за издаване на визи, сигурността и транспортните връзки. 

На въпрос ще важи ли този принцип за издаване на визи за децата, които са тук на семейна почивка, министърът на туризма коментира, че те могат да се регистрират в отдела на Външно министерство като участници в някой от общо 600-те фестивала, които се провеждат всяка година в страната ни.

До края на февруари ще има и кръгла маса в българското посолство в Москва за развитието на туризма между двете страни, стана ясно на брифинга. От началото на следващия месец ще заработи единен телефонен номер, на който руските туристи ще могат да получат цялата информация около своето посещение у нас.

България продължава да е една от 10-те топ дестинации за руските туристи с престижното 8-мо място, подчерта Сафонов. Стагнацията през последните години той свързва с намалените по принцип пътувания на руснаци до Европа, заради санкциите към Русия и падането на рублата спрямо долара.

Статистиката показва обаче, че въвеждането на безвизовите режими драстично увеличава туристическия поток. Като пример за това Сафонов посочи Южна Корея, посетена с 40 на сто повече руски туристи. Според него намаляването на цената на туристическия пакет значително би благоприятствало връщането на руските туристи у нас.

Олег Сафонов каза, че очаква една доста "интересна и добра за българския туризъм 2016 година". По думите му проблемите със сигурността и прекратените полети на руски самолети до Египет и Турция е идеална възможност да върнем руските туристи у нас, но само "ако България прояви активност и инициативност. Тогава и ние ще им помогнем", каза Сафонов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови