Панелките в Меден рудник по-скъпи от имотите в Слънчака

Вицът, че Слънчев бряг е просто един Меден рудник с басейни вече има и цифрово изражение.

Оказва се, че панелките в най-големия бургаски комплекс се продават по-скъпо от апартаментите в Сънито и дори наличието на басейни не променя това.

С над 50 % са намалели сделките с ваканционни имоти, след отлива на руснаци през последните 2 години, отчитат брокери от Бургас. "Отсъствието на руските купувачи се усети драстично, а очакванията те да бъдат заменени от клиенти от Украйна и Казахстан не се оправдаха.

Тенденцията е да се предлагат евтини вторични продажби - британци, ирландци и руснаци, които искат бързо да продадат имотите си у нас. Сега се търсят евтини имоти, а цените удариха дъното. В момента дори жилищата в бургаския к-с Меден рудник се продават по-скъпо от голяма част от ваканционните. Това коментира брокерът Махаил Бобев по време на дискусия в Бургас, съобщава „24 часа”.   

Студия за около 20 000 евро и едностайни до 35 000 евро са най-търсените ваканционни имоти в момента, а основни купувачи сега са българите, коментират експерти. Според тях родният купувач вече е фактор в пазара на ваканционни имоти, най-вече повлиян от по-ниските цени. Голям дял от българските купувачи били хора, които живеят и работят в Западна Европа, но искат да отдават морските си жилища под наем. Високите такси за поддръжка също повлияли негативно на пазара.

Голяма част от руските собственици продавали студиата си именно заради това. Имало и драстични случаи, при които собственици на ваканционни имоти заковавали входните врати с дъски, за да няма достъп до жилищата им и да не плащат целогодишни такси. През последните 1-2 години руските клиенти са се ориентирали към жилища близо до голям областен град, в които да живеят целогодишно, сочи анализът на пазара за недвижими имоти. Тенденцията в продажбата на градски жилища е голямо търсене, но малко предлагане, обобщават брокери.  

Засиленото търсене е повишило цената на имотите в региона с около 10 %. В отдалечените бургаски квартали квадратният метър върви между 450 и 520 евро, но в централния к-с "Лазур" цените стигат до рекордните 1200 евро /кв.м. Заради недостига на готови жилище все повече клиенти купуали на зелено и то на най-ранен етап, което обаче криело своите опасности, коментират брокери. Около 1000 апартамента с жилищна площ близо 140 000 кв.м. се строят в момента в Бургас, уточниха експертите.  

Добавете коментар


Защитен код
Обнови